Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit risotto


Sfaturi pentru gatit risotto Risotto este o mancare traditionala italiana, pregatita cu orez.

Metoda risotto consta in adaugarea treptata a unei cantitati mici de lichid fierbinte peste orezul sotat cu diverse arome, amestecand usor pentru a fi absorbit de catre acesta.

Bine de stiut
- risotto se gateste al dente, ca si pastele, adica pana cand se inmoaie, dar e suficient de tare incat sa nu se deformeze (are nevoie de mai putin timp pentru gatit decat orezul alb obisnuit);
- risotto nu trebuie sa fie crocant;
- la cca 170 gr de orez ai nevoie de aproximativ 1 l de supa de pui fierbinte;

- supa de legume trebuie sa fiarba la foc mic;
- ca sa amesteci in risotto, foloseste o lingura de lemn;
- ca si in cazul pastelor, risotto se serveste imediat;
- in functie de preferinte, se poate pregati risotto cu ciuperci. In acest caz, mai intai se soteaza ciupercile, apoi ceapa, si se adauga si putina zeama de lamaie.
Daca iti doresti ceva mai deosebit, incerca risotto cu Gorgonzola.



Cum se face risotto
Pasul 1: Soteaza ingredientele care dau aroma

Incinge unt sau ulei intr-o tigaie.
Cand s-a infierbantat lichidul, pune ceapa tocata, usturoiul si arpagicul.
Soteaza-le pana devin translucide.
Separat, tot acum pune si supa de pui sau legume la fiert, la foc mic.

Pasul 2: Dupa 2-3 minute, adauga orezul Arborio negatit in tigaie.
Amesteca in mod constant, ca sa acoperi orezul cu uleiul sau untul incins.
Astfel va absorbi si mai usor aroma de la sotare si va fierbe mai repede atunci cand vei turna lichidul.
Soteaza orezul un minut sau doua, pana cand isi schimba usor aroma, dar ai grija sa nu se rumeneasca prea tare.



Pasul 3: Adauga cca 120 ml de vin alb sec.
Amesteca pana cand e absorbit cu totul (orezul sa nu devina lipicios). Sfat: vinul se pune prima data pentru ca alcoolul sa aiba timp sa se evapore.

Pasul 4: Toarna treptat supa fierbinte.
Amesteca cu ajutorul unei linguri de lemn in tigaie. Pe masura ce se gateste, orezul va capata o consistenta cremoasa.

Pasul 5: Gateste orezul cam 20-30 de minute.
Boabele trebuie sa fie moi, dar totusi suficient de tari incat sa-si pastreze forma.
In cazul in care orezul tot nu e gata, desi ai pus o cantitate suficienta de supa, adauga apa fierbinte si amesteca.



Pasul 6: Cu cateva minute inainte de final, adauga restul ingredientelor.
Fie ca e vorba de peste, carne, branza sau legume, acestea isi vor pastra forma. Poti potrivi de sare si piper, desigur.

Autor:  Alina Tibichi