Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru o salata perfecta


Sfaturi pentru o salata perfecta Salata este fara indoiala unul dintre cele mai recomandate feluri de mancare, atat timp cat contine legume sau fructe, seminte, carne slaba si lactate dietetice. Eu sunt o mare fana a salatelor pentru ca pot face diverse combinatii de ingrediente, in functie de ce am prin frigider.

Pentru a pregati o salata sanatoasa si gustoasa trebuie sa tii cont de cateva sfaturi. In primul rand cumpara ingrediente proaspete de la piata si evita-le pe cele din import, fara gust si stropite cu diverse substante. Spala foarte bine legumele inainte sa le consumi.

Retine ca pentru a beneficia de gustul intens al legumelor este bine sa le folosesti chiar in ziua cand le cumperi. Renunta la maioneza si la sosurile achizitionate de la supermarket, foarte bogate in aditivi alimentari si calorii. Incearca sa prepari singura dressingul folosind suc de lamaie proaspat, ulei de masline sau smantana degresata. Inainte de a stoarce o lamaie tine-o cateva secunde in apa calda. Astfel vei obtine din ea o cantitate dubla de zeama.

In loc de maioneza poti presara la final putina branza peste legume. Astfel salata va fi delicioasa. Nu este indicat sa prepari salata daca legumele fierte inca mai sunt calde. iti recomand sa dai putin la rece ingrediente destinate prepararii salatei, in caz contrar aceasta se va strica acrindu-se. Unele legume au valori nutritive mult mai mici atunci cand sunt inabusite sau puse putin pe gratar, si aici ma refer la brocoli si sparanghel. Legumele spalate si taiate marunt pentru salate nu se tin mult timp nefolosite, deoarece isi pierd din vitamine si prospetime.

Zarzavatul vested isi revine daca este tinut cateva ore in apa rece cu o lingura de otet. Legumele isi pastreaza mai mult din valoarea nutritiva daca se fierb in apa clocotita, sarata. Pentru ca telina servita la masa sa aiba culoarea alba, aceasta se tine 2-3 ore in apa cu otet inainte de preparare.

Sfecla rosie pentru salata este mult mai gustoasa daca este fiarta la aburi sau coapta in cuptor. Pentru a evita gustul amar al andivelor este bine sa le speli doar in momentul cand le gatesti.

Mustarul poate fi folosit cu succes ca si dressing. Dar pentru a avea un gust mai placut te sfatuiesc sa il amesteci inainte de utilizare cu o lingura de miere, piper si nucsoara.

Pentru a-si pastra culoarea verde, fasolea pastai si mazarea verde se fierb acoperite cu un capac, adaugand in apa un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Cartofii se fierb la foc mic, in caz contrar, ei se vor sfarama la suprafata si vor ramane tari la mijloc.

Pentru a da un gust mai bun cartofilor, in timpul fierberii poti adauga 3-4 catei de usturoi. Sper ca ti-am putut fi de folos cu aceste sfaturi de care este bine sa tii cont pentru a pregati o salata perfecta.

Autor:  Simona Stefanuca