Site coolinaria.ro

5 retete thailandeze


5 retete thailandeze Pentru zilele mai reci de toamna sunt perfecte retetele picante.

Daca ai testat cateva de peste Ocean, de prin Mexic, acum e randul sa gusti din preparate thailandeze.

Nu numai ca-ti pun sangele in miscare, dar te familiarizezi cat de cat si cu bucataria acelui colt indepartat din Asia.

Iata ce retete Thai iti propunem noi:

1. Creveti cu ghimbir in stil Thai
Ingrediente

400 gr creveti (curatati si decorticati, dar cu cozile intacte), 2 catei de usturoi tocati, zeama de la 2 lime, 50 ml sos de soia, 1 lingura sos de peste, 1 lingura zahar brun, piper, cateva frunze mici de busuioc, 50 ml ulei de arahide, putin ghimbir curatat si maruntit

Mod de preparare
Amesteca usturoiul si ghimbirul intr-un bol mic. Separat, in alt castron, mixeaza sosul de soia, sosul de peste, zeama de lime, piperul si zaharul, pana cand se dizolva complet acesta din urma.
Incalzeste uleiul intr-o tigaie wok, la temperatura mare. Cand e suficient de incins, pune la prajit crevetii. Dupa un minut, adauga usturoiul si ghimbirul si micsoreaza intensitatea flacarii. Dupa alte doua minute, adauga mixul de lime si lasa compozitia pe foc.
Este gata atunci cand scade la jumatate. Inainte de a opri focul, potriveste de piper. Busuiocul se presara in momentul servirii.

2. Satay Thai
Ingrediente

6 bucatele de piept de pui dezosat si fara piele, cca 115 gr sos de soia, 2 linguri unt de arahide cremos, 1 lingura zahar brun, 2 linguri pudra de curry, 2 catei de usturoi tocati, 1 lingurita sos de ardei iute, cca 115 ml zeama de lamaie sau lime



Mod de preparare
Folosind mixerul, amesteca sosul de soia cu untul de arahide, zaharul brun, zeama de lime, usturoiul, pudra de curry si sosul de ardei iute. Pune apoi carnea de pui in compozitie si bag-o in frigider pentru vreo doua ore, sau peste noapte, la marinat.
A doua zi incinge grillul la temperatura mare si pune pe el carnea infipta in betisoare de frigarui. Gateste-le pe fiecare parte in jur de 5 minute.

3. Salata Thai cu castraveti
Ingrediente

3 castraveti mari (curatati si feliati subtire), 1 lingura de sare, 2 ardei jalapeno curatati de seminte si tocati, cca 60 gr coriandru tocat, cca 110 gr zahar alb, cca 115 gr arahide tocate, cca 110 ml otet de vin alb

Mod de preparare
Amesteca feliile de castraveti cu sare, pune-le intr-o sita, apoi lasa-le in chiuveta, vreo jumatate de ora, ca sa se scurga apa. Cand sunt gata, clateste-le cu apa rece, pune-le iarasi la scurs, dupa care usuca-le cu prosoape absorbante.
Mixeaza bine otetul si zaharul. Cand acesta din urma s-a dizolvat complet, adauga feliile de castravete, coriandrul si ardeiul iute. Amesteca bine ca sa se omogenizeze. Inainte de servire, presara arahidele tocate.

4. Friptura de porc cu sos de arahide
Ingrediente

4 bucati de carne fara oase, cca 30 gr faina 550, 1 lingurita de chimion, ΒΌ lingurita ardei cayenne, sare, 2 linguri ulei vegetal, 2 linguri unt de arahide, 1 lingurita miere de albine, 1 lingurita ghimbir, 75 ml supa de pui, 125 ml lapte de cocos, cca 60 gr ceapa verde tocata, cca 55 gr gogosar rosu feliat, cca 60 gr arahide prajite si tocate mai mare, cca 60 gr coriandru proaspat tocat



Mod de preparare
Amesteca foarte bine faina, ardeiul cayenne, chimionul si jumatate de lingurita de sare. Pune carnea de porc in mix, dupa care scutur-o usor, ca sa scapi de excesul de faina. Incinge ulei intr-o tigaie, la foc mediu spre mare. Cand e suficient de fierbinte, pune carnea in tigaie si prajeste-o cam 4 minute pe fiecare parte.
Intre timp, amesteca supa de pui cu untul de arahide, ghimbirul, laptele de cocos, mierea de albine si un sfert de lingurita de sare. Scoate carnea din tigaie, pune-o pe farfurie si acoper-o cu un capac, ca sa o pastrezi calda cat mai mult timp.
Toarna in tigaie sosul de arahide pregatit anterior si gateste-l, amestecand in mod constant, vreo doua minute. Cand vezi ca s-a ingrosat, pune-l peste carne, presara ceapa verde, decoreaza cu feliile de gogosar si adauga arahidele si coriandrul.

5. Tofu in stil Thai
Ingrediente

cca 360 gr de tofu, 1 1/2 lingurita ulei de masline, 1/2 lingurita ulei de susan, 1 lingurita sos de soia, 2 lingurite radacina de ghimbir proaspat razuita, 2 linguri fulgi de cocos, seminte de susan, cca 50 gr unt de arahide mai gras, cca 80 gr ceapa verde tocata

Mod de preparare
Incinge uleiul de masline la temperatura medie spre mare. Cand e suficient de fierbinte, redu intensitatea flacarii, pune ceapa verde, gateste-o cam un minut, apoi adauga bucatile de tofu.
Dupa vreo 4 minute sau chiar mai mult, timp in care torni treptat sosul de soia, incorporeaza ghimbirul si untul de arahide. Omogenizeaza, dar ai grija sa nu rupi bucatile de tofu. Indeparteaza apoi de caldura si adauga nuca de cocos. Pune totul intr-o farfurie si serveste cu seminte de susan.

Autor:  Alina Tibichi