Site coolinaria.ro

10 retete de mic dejun pentru elevi


10 retete de mic dejun pentru elevi Pentru a avea energie cateva ore si pentru a da randament, elevii trebuie sa manance un mic dejun satios si gustos.

Odata cu inceputul noului an scolar, una din grijile parintilor este tocmai masa de dimineata a copiilor. Zi de zi, alta mancare, alte idei, alte mofturi...

Ca sa-ti fie mai usor, noi iti recomandam 10 retete rapide, numai bune de gatit dimineata:

1. Macaroane cu branza la microunde
Ingrediente
cca 140 gr macaroane, branza, 1 lingura de unt sau margarina
Mod de preparare
Pune pastele intr-un bol de microunde, toarna peste ele cam 450 ml apa fierbinte si lasa-le sa fiarba.
Dupa 6-8 minute scoate-le din cuptor, scurge-le de apa, amesteca-le cu branza si unt si baga-le inapoi, pentru un minut.

2. Biscuiti cu banane
Ingrediente
2 banane pisate, muesli sau nuci / fructe uscate
Mod de preparare
Amesteca ingredientele intr-un bol, apoi ia din compozitie si pune cate putin pe o foaie de copt.
Da la cuptor pentru 10-15 minute sau pana cand se rumenesc.



3. Vinete prajite
Ingrediente
o vanata sau mai multe (in functie de numarul portiilor pe care vrei sa le pregatesti), 1 ou, putina faina de grau, ulei pentru prajit, piper, sare
Mod de preparare
Feliaza vanata si potriveste-o de condimente (coriandru, sare).
Sparge oul intr-un bol si bate-l bine. Pune faina intr-o farfurie.
Incinge uleiul, apoi trece fiecare felie de vanata prin ou, dupa care prin faina si pune-o la prajit.
Daca doresti, poti presara branza raza sau o poti servi cu maioneza, sos de usturoi etc.

4. Paine dulce
Ingrediente
felii de paine, 2 oua, 3 linguri de zahar, putina sare, un varf de cutit de cardamom, putina pudra de turmeric, unt ghee, cca 115 ml de lapte
Mod de preparare
Bate ouale cu sare, zahar, pudra de turmeric si cardamom (daca vrei sa mai pui lapte, ai grija sa nu fie o cantitate mai mare decat cele doua oua batute. In caz contrar, adauga inca un ou).
Incinge o tigaie si pune la topit o lingura de unt ghee.
Cand a acoperit toata suprafata, ia o felie de paine, trece-o prin compozitia cu lapte si ou, apoi pune-o la prajit. Cand s-a rumenit pe o parte, intoarce-o pe cealalta.



5. Friganele frantuzesti
Ingrediente
felii de paine alba, oua (cate unul de persoana), vanilie, lapte
Mod de preparare
Bate oul spuma, dupa care adauga vanilia si laptele.
Cufunda feliile de paine in compozitie si pune-le intr-o tigaie incinsa, la prajit.
Se pot servi simple ori cu zahar pudra.

6. Sandvis cu branza
Ingrediente
paine neagra, 1 castravete feliat fin cu ajutorul unei razatoare cu manivela, 1 rosie feliata fin, felii de branza, piper negru macinat, sare
Mod de preparare
Pune o felie de branza pe una de paine, apoi una de castravete si una de rosie, presara piper si sare, pune deasupra alta felie de paine si da la cuptorul cu microunde pentru un minut.



7. Baghete cu crema de branza, castraveti si rosii
Ingrediente: 2 baghete injumatatite, 1 castravete mic, jumatate de rosie feliata, cca 115 gr crema de branza
Mod de preparare
Rumeneste painea in prajitor, dupa care intinde pe fiecare crema de branza, adauga felii de castravete si cate una de rosie.
Daca vrei sa te joci putin, le poti pune astfel incat sa obtii un chip care zambeste.

8. Sandvis chinezesc
Ingrediente
resturi de paste ori taitei de la o masa anterioara, felii de paine, unt, piper, sare, branza razuita, rosii feliate, ceapa feliata (optional)
Mod de preparare
Pune taiteii sau pastele pe o felie de paine, apoi legumele, iar la final branza, piperul si sarea.
Acopera totul cu a doua felie de paine si baga in sandwish-maker, ca sa se rumeneasca.
Se serveste fierbinte.

9. Omleta spaniola
Ingrediente
3 oua, 3 cartofi fierti, 2 rosii, 2 cepe mari, coriandru, sare
Mod de preparare
Bate ouale spuma, dupa care adauga in mix ceapa, rosiile si cartofii taiati marunt.
Compozitia rezultata pune-o in tigaie, la foc potrivit si presara coriandru si sare.
Ca sa-ti fie si mai usor, foloseste o tigaie rabatabila pentru omleta.

10. Rulou de sunca, branza si salata
Ingrediente
4 felii de sunca, crema de branza, rosii, frunze de salata
Mod de preparare
Intinde crema de branza pe feliile de sunca si ruleaza.
Spala frunzele de salata sub un jet de apa rece, dupa care usuca-le cu prosoape absorbante de bucatarie.
Pune rulourile de sunca pe frunzele de salata si acopera cu felii de rosii.

Autor:  Alina Tibichi