Site coolinaria.ro

Oregano si sanatatea


Oregano si sanatatea Oregano, "bucuria muntelui" (in greaca), este o planta aromatica foarte mult folosita in bucatariile mediteraneene si mexicane.

Datorita aromei destul de puternice, face pereche excelenta cu vinete, rosii si orice fel de carne.

Bineinteles, poti sa-l presari peste niste oua jumari ori sa-l adaugi in dressinguri de salate si paste cu chiftelute.

In afara de gastronomie, oregano este folosit des si in medicina.

Oregano este o sursa de: vitamine (A, B, K), minerale (calciu, mangan, fier), acizi grasi omega-3 etc.

Beneficii pentru sanatate
- nu contine deloc colesterol;
- are proprietati anti-bacteriene. Datorita uleiurilor volatile pe care le contine, poate sa inhibe dezvoltarea bacteriilor. Potrivit cercetarilor, se pare ca oregano este cel mai eficient cand e vorba de tratament impotriva Giardiei;
- are efecte antioxidante. Contine multi fitonutrienti care pot combate actiunea radicalilor liberi. Ba chiar s-a demonstrat ca are o activitate antioxidanta mai mare cu 42% fata de mere, 30% fata de cartofi si 4% fata de afine;



- are proprietati antiseptice, antivirale;
- este o sursa buna de fibre, iar acestea ajuta la eliminarea toxinelor din organism, scad nivelul colesterolului si reduc riscul aparitiei cancerului de colon;
- consumul regulat de frunze de oregano intareste sistemul imunitar;
- ajuta inclusiv la indepartarea negilor;
- oregano uscat, amestecat cu rozmarin, busuioc si cimbru, este eficient pentru o infuzie de infrumusetare a tenului, dar calmeaza si tusea.

Uleiul de oregano
- este eficient cand vine vorba de recuperare in urma unei afectiuni. Spre exemplu, daca pui cateva picaturi de ulei de oregano intr-un pahar de apa si bei 3-5 zile, poti trata racelile severe si unele afectiuni pulmonare;
- diluat cu ulei de cocos, uleiul de oregano ajuta la vindecarea infectiilor pielii;
- utilizat extern, ajuta in cazul unor alergii;
- diluat cu ulei de masline, poate trata durerile musculare.

Datorita proprietatilor, este considerat un super-aliment. De aceea, in dieta mediteraneana e amestecat cu peste, legume verzi, ulei de masline si alte ierburi aromatice.

Autor:  Alina Tibichi