Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit mazare


Sfaturi pentru gatit mazare Mazarea este vanduta proaspata, congelata sau la conserva.
Cea proaspata se gaseste primavara, iar restul pe tot parcursul anului.

Daca vrei sa gatesti ceva cu mazare, ai ales bine. Are gust bun si este satioasa.
In plus, e o sursa de vitamina C, fibre dietetice, minerale (zinc, fier) etc.

Ca sa-ti fie mai usor, iti oferim cateva sfaturi de gatit.

Selectie si depozitare
- alege mazare de un verde stralucitor, cu pastai de mici dimensiuni. In punga de plastic rezista pana la 2 zile;
- cumpara mazare mica, pentru ca are mai multa aroma si este si mai dulce, si mai moale (odata recoltata, zaharul din ea ii schimba putin gustul);
- cumpara pastai de dimensiuni cel mult medii, pentru ca au boabe de mazare mai mari si si mai tari;


- daca nu gasesti decat mazare mare, opteaza pentru cea congelata;
- evita mazarea galbuie;
- nu depozita mazarea mult timp. Odata ce ai curatat-o, cel mai bine este sa o pui in congelator. Mai intai opareste-o 1-2 minute in apa sarata, dupa care raceste-o in apa rece ca gheata si pune-o in pungi de plastic, inchise ermetic. In congelator rezista pana la 5-6 luni;

Sfaturi pentru gatit mazare
- daca e proaspata, indeparteaza pastaile. Daca e la conserva, cel mai bine e sa o gatesti in lichidul in care a stat. In acest caz, pur si simplu pune toate ingredientele intr-o tigaie mica si incalzeste-o la foc mic spre mediu;
- fierbe mazarea la aburi. Pune apa la fiert. Cand lichidul da in clocot, pune o sita pe oala, iar in sita mazarea si acoper-o cu un capac. Mazarea proaspata va fierbe cam in 2 minute, in timp ce aia congelata are nevoie cam de 3 minute;



- fierbe mazarea in apa. Pune mazarea intr-o oala, acoper-o cu apa, aseaza un capac si lasa pe foc. In 2-3 minute e gata;
- gateste-o la microunde. Pune-o in bolul de microunde, adauga o lingura de apa, acoper-o cu o folie si da la temperatura mare pentru un minut, dupa care amesteca si mai lasa cam un minut, timp in care se infierbanta;
- mazarea poate fi gatita si prin prajire rapida, in aproximativ 2 linguri de ulei vegetal.

Bine de stiut
- daca nu servesti mazarea imediat, cufund-o in apa rece ca gheata, apoi las-o la scurs, ca sa-si mentina culoarea. Cand ai nevoie, doar incalzeste-o;
- daca uiti mazarea mai mult timp pe foc, isi va pierde si din culoare, si din aroma;
- nu spala mazarea imediat ce ai scos-o din pastai, daca nu o si gatesti;
- nu arunca pastaile goale, ci pune-le la fiert. Cu lichidul obtinut poti aroma supe, fripturi. In frigider, zeama fiarta rezista doua zile, iar in congelator, o luna;



- daca ai mazare uscata, atunci trebuie sa o tii la hidratat cam 6-8 ore. Mai intai pune-o pe masa, ca sa o alegi, apoi spal-o in apa rece, dupa care tine-o cateva ore intr-un bol cu lichid. Vrei sa o lasi peste noapte asa? Atunci bag-o in frigider. Dupa aceea, clateste-o si gateste-o dupa preferinte. Mazarea uscata fierbe la foc mic in jur de o ora. Supa de mazare uscata este delicioasa, mai ales daca e servita cu paine prajita;
- sarea se pune DOAR la final.

Nu stii ce retete cu mazare sa incerci? Ei bine, poti pregati: paste cu mazare si creveti, curry de mazare si cartofi, omleta cu mazare etc.

Autor:  Alina Tibichi