Site coolinaria.ro

25 de lucruri pe care nu le stiai despre cafea


25 de lucruri pe care nu le stiai despre cafea La micul dejun, langa o tigara, in pauza de la munca ori cand iesim in oras, avem o ceasca de cafea.

Uneori o bem pentru ca ne place savoarea ei, dar in majoritatea cazurilor o preferam intrucat ne energizeaza, ba chiar ne dezmeticeste dimineata.

Poate te intrebi ce e asa special la ea, din moment ce ii cam cunosti efectele.
Ei bine, uite 25 de lucruri pe care nu le stiai despre cafea:

1. In jurul anul 1.000 i.Hr., comerciantii au adus cafeaua din Africa si au inceput s-o fiarba. Licoarea obtinuta au numit-o "cea care previne somnul".
2. Initial, cafeaua se manca! Membrii triburilor africane amestecau boabele de cafea cu grasimi, creand "mingi energizante".
3. Cafeaua este al doilea bun de larg consum comercializat in lume. Primul este uleiul.
4. Boabele de cafea sunt gustarea preferata a elefantilor.



5. Popularitatea cafelei se datoreaza in mare parte dezvoltarii Islamului (aceasta religie interzice consumul de alcool, dar accepta cafeaua).
6. Din toata cafeaua care se bea pe plan mondial, 70% este Arabica, adica usoara si puternic aromata.
7. Cafeaua nu are nici o legatura cu absorbtia calciului. Potrivit oamenilor de stiinta, ideea ca sistemul osos are de pierdut din cauza cafelei e doar un mit.
8. Boabele de cafea cresc in copaci.

9. Cafeaua este principala noastra sursa de antioxidanti. Acestia contracareaza actiunea radicalilor, "vinovati" de imbatranirea prematura si aparitia afectiunilor cardiace.
10. Inca de prin anii '30, circula ideea ca aceasta bautura, consumata zilnic, poate sa detoxifieze ficatul, sa stimuleze metabolismul si sa trateze unele forme de cancer.
11. Potrivit unui studiu de prin 2008, cafeaua scade riscul aparitiei cancerului mamar.



12. Consumul excesiv de cafea poate sa creeze probleme destul de serioase, inclusiv sa ti se para ca auzi voci.
13. Potrivit cercetarilor efectuate la Harvard, americanii cheltuie cam 40 miliarde de dolari anual pe cafea.
14. In fiecare zi, pe glob, se beau 1,6 miliarde de cesti de cafea.
15. Cafeaua charrieriana, descoperita in Camerun, este singura cafea decofeinizata naturala.

16. Licoarea decofeinizata are aceiasi antioxidanti. Asadar, poti s-o alegi oricand pentru a te rasfata.
17. Chiar si cafeaua decofeinizata contine cofeina! Are de la 8,6 pana la 13,9 mg cofeina. Cea normala are 95-200 mg cofeina.
18. Crezi ca ai respiratia urat mirositoare din cauza cafelei? Conform oamenilor de stiinta de la Universitatea din Tel Aviv, cafeaua amestecata cu saliva, de fapt, inhiba dezvoltarea bacteriilor din gura.



19. Cafeaua te ajuta sa inveti mai bine si sa fii mai atent. Studiile au aratat ca persoanele care beau cafea sunt mai relaxate, mai atrase de munca lor si mai deschise pentru a acum la noi informatii.
20. Bea cafea ca sa-ti imbunatatesti performantele fizice si chiar ca sa scapi de durerile musculare de dupa un efort.
21. Un ten frumos, luminos obtii daca bei cafea. Datorita antioxidantilor pe care ii contine, protejeaza tenul de expunerea la razele solare.

22. Te doare capul? Bea o ceasca de cafea. Substantele din aceasta dilateaza vasele de sange din cauza carora apar migrenele.
23. Cafeaua solubila este cafea 100%. Ea e facuta doar din apa si boabe de cafea, fara nici un fel de aditivi. Aroma este data de alegerea sortimentului si de prajire.
24. Cafeaua isi face simtita prezenta in organism cam in 15-20 de minute. In functie de persoana, efectele ei pot dura 4-8 ore.
25. Vrei sa-ti revii cat de cat? Bea o ceasca de cafea si dormi un sfert de ora.

Autor:  Alina Tibichi