Site coolinaria.ro

Gutuile si sanatatea


Gutuile si sanatatea Gutuile sunt originare din sud-vestul Asiei, fiind specifice regiunii muntilor Caucaz.

In Grecia Antica, erau un cadou ritualic oferit la nunta, avand rolul de a parfuma buzele miresei inainte de a intra in camera matrimoniala.

100 gr de gutui = doar 57 de calorii, fibre dietetice, carbohidrati, vitamine (A, B, C), proteine, calciu, magneziu, fier, potasiu, fosfor, sodiu etc.

Beneficiile gutuilor pentru sanatate
- au proprietati tonice, antiseptice, analeptice, astringente si diuretice;
- au proprietati antioxidante (au mai multi antioxidanti decat perele si merele), fiind eficiente impotriva actiunii radicalilor liberi (reduc inclusiv riscul dezvoltarii anumitor forme de cancer);
- au proprietati antivirale (opresc dezvoltarea microorganismelor din cauza carora apare hepatita);
- sunt bune pentru consum in timpul dietelor de slabit datorita faptului ca au multe fibre dietetice. Acestea din urma sunt benefice inclusiv persoanelor care sufera de ulcer gastric;



- potasiul din gutui reduce riscul aparitiei bolilor de inima;
- stimuleaza pofta de mancare;
- remineralizeaza dintii si intaresc gingiile daca sunt consumate pe stomacul gol, dimineata;
- compresele din infuzie de seminte trateaza conjunctivitele;
- consumul regulat de gutui poate micsora nivelul colesterolului;

- previne imbatranirea prematura;
- indeparteaza stresul si calmeaza;
- sucul si pulpa de gutui sunt un remediu excelent impotriva starii de voma;
- alte afectiuni tratate prin consumul regulat de gutui: insuficienta hepatica, diaree, dizenterie, tuberculoza, probleme de vedere, anemie, afectiuni cardiovasculare, probleme respiratorii (inclusiv astm) etc.



Daca vrei sa tratezi diareea, infectiile intestinale, colita sau constipatia, amesteca suc de gutui cu miere de albine. La fel de eficient este sucul de gutui si impotriva hemoroizilor.

Desi nu exista studii stiintifice clare, se crede ca acest fruct are si proprietati anti-alergenice si anti-inflamatorii. Gutuia, ca si extractul din seminte de gutui, ar putea trata cistita si unele afectiuni ale dermei.

Iata, asadar, cate beneficii pentru sanatate poate sa aiba gutuia! Nu mai sta pe ganduri si profita de gustul inconfundabil. Gateste cateva retete cu gutui absolut delicioase!

Autor:  Alina Tibichi