Site coolinaria.ro

Rolul mineralelor in alimentatia de zi cu zi - partea a II-a


Rolul mineralelor in alimentatia de zi cu zi - partea a II-a O dieta sanatoasa inseamna si consum de minerale. Impreuna cu vitaminele, ajuta la dezvoltarea organismului, la formarea sangelui, a oaselor, la functionarea normala a sistemelor digestiv, nervos, reproducator etc.
Cu alte cuvinte, sunt importante pentru fiecare celula din organism.

Stiai ca aproape toate denumirile lor au legatura cu anumite caracteristici?
Spre exemplu, calciu provine din grecescul calx, care face referire la locul in care se gaseste calcar.
Clorurile au la origine termenul chloros (se refera la culoarea mineralului, un verzui spre galben).

9. Fluorura
Rol: benefica pentru dinti si sistemul osos.
Surse: pasta de dinti, ceai, apa de la robinet.
Deficienta de fluor duce la caderea dintilor.

10. Iod
Rol: ajuta in producerea anumitor hormoni de catre glanda tiroida, responsabili cu reglarea metabolismului. Transforma grasimile in energie. Tine sub control nivelul colesterolului din sange.
Surse: sare de masa, fructe de mare, peste de apa sarata, plante de mare.
Deficienta de iodina este extrem de rara. Simptome: marirea glandei tiroide, stare de oboseala, piele uscata.



11. Fier
Rol: este necesar pentru producerea hemoglobinei si a mioglobinei (importante pentru oxigenarea organismului). Previne oboseala. E benefic pentru aspectul pielii.
Surse: carne de vita, carne de miel, ficat, stridii, scoici, fasole, drojdie, mazare, fructe uscate, melasa, legume cu frunza verde.
Deficienta de fier este des intalnita. Simptome: oboseala, concentrare slaba, predispozitie spre infectii, respiratie scurta, anemie, palpitatii ale inimii.

12. Mangan
Rol: protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi. Ajuta in digestie si la formarea tesuturilor si oaselor.
Surse: orez brun, nuci, cereale.
Simptome ale deficientei de mangan: probleme digestive, pierderea auzului, ameteala.

13. Molibden
Rol: necesar pentru producerea ADN-ului. Distruge sulfitii din alimente. Previne caderea dintilor.
Surse: cereale integrale, ficat, drojdie, legume cu frunze verzi.
Deficienta de molibden duce la probleme de respiratie si la anumite reactii alergice.



14. Seleniu
Rol: Blocheaza actiunea radicalilor liberi. Lupta impotriva cancerului, a afectiunilor cardiovasculare si previne formarea cataractei.
Surse: oua, fructe de mare, produse lactate, citrice, avocado, nuci, linte.
Deficienta de seleniu poate duce la un risc crescut de dezvoltare a cancerului, la afectiuni cardiace si probleme cu pielea.

15. Sulfura
Rol: e o componenta a catorva aminoacizi, necesari pentru formarea proteinelor. Ajuta la detoxifierea organismului. Poate intarzia procesul de imbatranire.
Surse: proteine vegetale si animale.
Nu e mentionata in cartile despre nutritie intrucat se gaseste oricum in structura oricarei proteine.

16. Zinc
Rol: Mentine sanatatea sistemului imunitar. E necesar pentru un sistem reproducator sanatos si pentru dezvoltarea normala a organismului.
Trateaza problemele pielii, epuizarea si altele.
Surse: carne rosie, stridii, crustacee, carne de pui, oua, branza, nuci, seminte de floarea-soarelui, fasole, germeni de grau.
Deficienta de zinc e destul de neobisnuita. Simptome: raceli mai dese, scaderea simturilor olfactiv si gustativ, probleme dermatologice, pierderea poftei de mancare.

Autor:  Alina Tibichi