Site coolinaria.ro

Beneficiile pentru sanatate ale sofranului


Beneficiile pentru sanatate ale sofranului Stiai ca 500 de grame de sofran costa aproximativ 3.000 de dolari? De ce asa mult?
Pentru ca este necesara recoltarea a aproximativ 80.000 de flori pentru obtinerea acestei cantitati.

Poate de aceea a si avut un pret mare inca din Antichitate. Daca e sa comparam cu vanilia, ei bine, costa cam de 10 ori mai mult ca aceasta.

Sofranul este originar din sudul Europei si se cultiva cu precadere in Grecia, Turcia, Italia, Spania, dar si in zona Khasmir, din India.

Sofranul este o sursa de: fibre dietetice, vitamine (A, B, C), minerale (cupru, potasiu, calciu, seleniu, mangan, magneziu, zinc).

Beneficii pentru sanatate
- nu are colesterol;
- contine antioxidanti (ne protejeaza de tot felul de afectiuni, inclusiv de cancer);
- are in structura o serie de uleiuri esentiale;
- are proprietati antiseptice, anticonvulsive, antidepresive;
- potasiul ajuta la mentinerea sub control a ritmului batailor inimii;



- fierul este esential pentru producerea celulelor rosii din sange;
- imbunatateste oxigenarea celulelor organismului;
- scade nivelul colesterolului rau;
- masca de sofran hidrateaza pielea;
- amestecat cu alte plante, extractul de sofran trateaza: tusea, insomnia, flatulenta, indigestia;

- despre suplimentele de sofran se crede ca tin sub control pofta de mancare si reduc nevoia de a lua mici gustari. De aceea, planta e recomandata oarecum pentru curele de slabire;
- extractul de sofran alina durerile menstruale;
- in Antichitate, sofranul era folosit inclusiv pentru tratarea durerilor de stomac si pentru eliminarea pietrei de la rinichi.

Alta utilizare a sofranului
Sofranul este apreciat datorita aromei si culorii pe care le da mancarurilor. Un varf de cutit de sofran poate sa schimbe gustul unui preparat.
In bucatarie, sofranul este utilizat atat pentru a aroma si colora o mancare / bautura (in bucatariile asiatice, spre exemplu), cat si pentru a gati ceva dulce (mai ales in bucataria indiana sau cea pakistaneza).

Autor:  Alina Tibichi