Site coolinaria.ro

Alimente pe care le poti ingheta


Alimente pe care le poti ingheta Congelarea este o metoda buna atat pentru a avea la dispozitie diverse produse pe tot parcursul anului, cat si pentru a nu arunca resturile sau portiile facute in plus.

Spre exemplu, duminica trecuta ai desfacut o sticla de vin, dar nu ai consumat-o chiar pe toata. Decat sa arunci restul de vin, mai bine il pui la congelator, iar cand vei pregati o friptura, doar il vei dezgheta.

La fel de bine, poti pune intr-un sertar din congelator niste produse de sezon, cum ar fi porumbul. Cand o sa ti se faca pofta, il scoti si-l servesti.

Iata cum trebuie sa procedezi ca sa congelezi tot felul de alimente:

1. Vin. Daca nu ai terminat sticla de aseara, pune restul de bautura in forme de cuburi de gheata. Cand vezi ca au inghetat, transfera cuburi in pungi. Vinul trebuie consumat in aproximativ sase luni. Il poti pune intr-un sos de ciupercute, friptura de miel etc.
2. Lapte. Intotdeauna trebuie dezghetat in frigider. Dupa trei luni nu mai este bun.



3. Sirop de artar pur 100%. Rezista in congelator foarte mult timp, aproape ca nu are termen de valabilitate.
4. Supa de legume / carne.
5. Oua. Sparge-le in recipiente inchise etans, presara putina sare (daca le folosesti la mancaruri) sau zahar (daca le pui in deserturi), apoi baga-le in congelator. Rezista cam doi ani.

6. Unt. Se recomanda consumul in maximum jumatate de an.
7. Branza. Poti sa o razuiesti, apoi sa o amesteci cu o lingura de amidon de porumb sau de faina, ca sa previi formarea cocoloaselor atunci cand o lasi la dezghetat. Parmigiano Reggiano, spre exemplu, poate fi dat prin robotul de bucatarie, apoi pus intr-o punga.
8. Orez brun (negatit). Pentru ca are o cantitate de ulei mai mare decat orezul alb, nu rezista foarte mult timp. In congelator trebuie pastrat cam un an.



9. Porumb. Nu indeparta nici matasea, nici panusile, ci baga-l asa cum este.
10. Faina si alte cereale. Trebuie doar sa le pui in doua pungi, ca sa eviti condensul, si sa ai grija sa nu se atinga de alte alimente, ca sa nu prinda miros.
11. Paste. Pune-le in pungi mici si scoate, pe cat posibil, tot aerul din ele. Ca sa le dezgheti, tine punga in apa fierbinte cateva minute.

12. Pasta de rosii sta in congelator cam trei luni. La fel, poti folosi o forma de cuburi de gheata.
13. Iti cumperi paine, dar nu apuci sa o consumi pe toata, ca se si intareste? Atunci baga ce nu mananci in congelator. Este buna pentru consum maximum trei luni.
14. Piure. Ia cu o lingura si pune gramajoare de piure intr-o tava de copt, apoi bag-o in congelator. Cand vezi ca au inghetat, muta-le intr-o punga. Rezista astfel cel putin doua luni.



15. Sandvisuri. Pentru acestea ai nevoie de cutii inchise etans. Le dezgheti repede daca le pui in cuptorul cu microunde.
16. Gateste rosiile in cuptor, la 110 grade Celsius, cu ierburi proaspete, usturoi si ulei. Dupa ce au inghetat, pune-le in pungi. Sunt bune pentru diverse sosuri, cum ar fi sos de rosii cu smantana.

17. Ierburi proaspete (busuioc, patrunjel, coriandru). Congelarea este metoda ideala pentru a aroma mancarurile in orice anotimp. Pune bucatele de ierburi in forme de cuburi de gheata, acopera-le cu apa si da-le la inghetat. Cand vezi ca sunt congelate, transfera-le in pungi. Stau bine asa cam sase luni.
18. Nucifere (migdale, nuci clasice, pecan). In functie de sortiment, rezista 1-2 ani. De ce le-ai pune in congelator? Pentru ca au mult ulei si tind sa devina rancede.


19. Clatite si vafe. Pune-le intr-o tava de copt plata, la inghetat, apoi transfera-le intr-o punga. Le poti dezgheta in cuptorul cu microunde.
20. Fructe. Banana o poti pune cu tot cu coaja. Ca sa nu fie apoase la dezghetat, pune fructele de padure intr-o tava, intr-un singur strat, apoi baga-le in congelator. Cand vezi ca au inghetat, muta-le intr-o punga.

Autor:  Alina Tibichi