Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit piept de pui


Sfaturi pentru gatit piept de pui Pentru gatirea pieptului de pui ai la dispozitie metoda cu caldura uscata si metoda cu caldura umeda.

In prima categorie intra: coacerea la cuptor, grillul, sotarea.
Din a doua categorie fac parte: gatitul la microunde, posarea, gatirea in pergament, fierberea, gatirea inabusita.

Pas 1: Dezgheata pieptul de pui. Muta-l din congelator in frigider cu 24 de ore inainte de a-l face mancare.

Pas 2: Spala-l bine sub un jet de apa rece. Indiferent daca e decongelat sau proaspat, trebuie clatit. Daca lichidul e cald, favorizezi dezvoltarea bacteriilor. Usuca-l cu prosoape absorbante de bucatarie.

Pas 3: Ai de ales intre a-l potrivi de condimente, a-l marina si a-l sara.
a) Stropeste-l cu ulei si presara condimentele dorite. Daca vrei sa fie mai crocant pe exterior, foloseste ulei de masline. Nu uita de piper si sare! Ca sa uniformizezi totul, baga pieptul de pui intr-o punga, sigileaz-o si agit-o. Cand observi ca e acoperit in intregime, gateste-l.

b) Pieptul de pui trebuie sa stea la marinat de la 2 pana la 8 ore. Asadar, il poti lasa la marinat dimineata, inainte sa pleci la serviciu, iar seara, cand te intorci, doar sa-l gatesti. In general, trebuie sa amesteci otet balsamic cu usturoi tocat marunt, piper, sare grunjoasa, zeama de lamaie / lime / portocala si ierburi aromatice (rozmarin, oregano, busuioc etc.)

c) Vrei ca puiul sa fie mai sarat? Atunci amesteca apa calda cu sare grunjoasa, dupa care toarna mixul intr-un bol cu apa rece si adauga pudra de usturoi, piper, ierburi aromatice si zeama de citrice. Ca si la marinare, pieptul de pui trebuie sa stea in acest mix sarat de la 2 la 8 ore, evident in frigider.

Pas 4: Gateste pieptul de pui. Cel mai adesea, folosesti cuptorul, nu-i asa? Indicat ar fi, daca nu urmezi o reteta anume, sa incingi cuptorul la 177 de grade Celsius. Apoi trebuie sa pregatesti tava de copt. Tapeteaz-o cu folie de aluminiu, dupa care greseaz-o cu un spray de gatit non-aderent.
Daca doresti, poti renunta la folie, dar e absolut necesar sa gresezi tava de copt. Pune pieptul de pui in tava. Intinde-l pe cat posibil si baga-l in cuptor.

Pas 5: Tine-l acolo pana cand sucul propriu e clar, transparent. Pentru asta, taie o bucatica de carne. Daca observi ca zeama scursa e rosiatica, mai tine-l cateva minute in cuptor. In schimb, daca e clar, il poti scoate.
Ai termometru de bucatarie? Cu atat mai bine. Carnea este gata daca atinge 71-74 de grade Celsius.

Pas 6: Dupa ce ai scos tava din cuptor, las-o deoparte cam 5 minute. Astfel, carnea se va termina de gatit.



Ce facem cu carnea gatita in plus?
Pentru ca nu ai estimat bine cantitatile, s-a intamplat sa gatesti mai multa carne decat aveai nevoie. Nu-i nimic. Ce este in plus poate fi mancat si in ziua urmatoare. Trebuie doar sa ai grija unde si cum o pui.
Asadar, mai intai trebuie sa o lasi sa se raceasca de tot, apoi sa o invelesti individual in hartie cerata. Dupa ce ai terminat, pune carnea intr-o punga sau doua, scoate, pe cat posibil, tot aerul din ele, si baga-le in congelator. Astfel rezista pana la 4 luni.

Bine de stiut
- pieptul de pui dezosat se gateste cam in 15-25 minute, la 170-180 de grade Celsius;
- pieptul de pui cu os are nevoie de aceeasi temperatura, dar e gata in 30-45 de minute;
- cand gatesti cu caldura uscata, taie pieptul de pui la aceeasi grosime, ca sa fie prajit / rumenit simultan;
- daca depasesti timpul de gatire, se va intari, pentru ca nu are multe grasimi.

La final, il poti servi ca fel principal, drept pui balsamic la gratar, alaturi de o garnitura de cartofi si o salata Caesar.

Autor:  Alina Tibichi