Site coolinaria.ro

Beneficiile pentru sanatate ale maceselor


Beneficiile pentru sanatate ale maceselor Floarea ne incanta privirea, parfumul ne alinta simtul olfactiv, iar fructul ne scapa de unele probleme de sanatate.

Toate acestea le intalnim la trandafirul salbatic, cunoscut in popor drept trandafir cainesc, de padure, rug ori ruja.

Fructele lui, macesele, sunt o sursa de: vitamine (A, B1, B2, C, E, K), antioxidanti, minerale (calciu, fosfor), uleiuri volatile.

Macesele pot fi consumate crude (date prin blender) sau lasate la hidratat peste noapte, apoi gatite. Ele se culeg toamna, mai ales cand da bruma, dar niciodata din zonele in care stii ca s-au folosit ierbicide si pesticide.
Ca sa beneficiezi la maxim de tot ce-ti ofera, nu rupe petalele. Lasa-le sa se usuce si sa cada de la sine.

Macesele pot fi tinute in frigider, pot fi uscate, facute jeleu si ceai. Niciodata sa nu le depozitezi intr-un recipient de metal, pentru ca acizii din fructe sa nu intre in reactie cu compusii metalici.

Beneficii pentru sanatate
- antioxidantii previn afectiunile cardiovasculare;
- contin mai multa vitamina C decat portocalele cu pana la 50% (o lingura de pulpa de macese inseamna mai mult decat doza zilnica recomandata de vitamina C pentru un adult);
- datorita vitaminei C, intareste sistemul imunitar, previne si trateaza racelile;
- tine la distanta virusurile si bacteriile;
- trateaza formele usoare de constipatie;



- ajuta la regenerarea pielii, de aceea sunt folosite pentru tratarea zgarieturilor, arsurilor si petelor de la acnee;
- desi are efecte astringente, nu usuca pielea. Dimpotriva, o hidrateaza;
- pectina si acizii din fruct au usoare efecte laxative si diuretice;
- cateva studii efectuate in Germania au aratat ca macesele lupta impotriva simptomelor artritei reumatoide (persoanele care au luat parte la experiment au afirmat ca si-au imbunatatit mobilitatea cu 20-25%);

- alina simptomele afectiunilor renale si previne aparitia pietrelor la rinichi;
- alina starile cauzate de oboseala, stres si nervi;
- previne retentia de apa;
- sunt benefice pentru sistemele respirator si circulator;
- curata sangele de toxine.
Macesele mai trateaza: crampele uterine, menstruatia abundenta, anumite probleme mamare.

Cum se prepara pudra pentru ceaiul de macese
Spala macesele si usuca-le, fie la soare, fie cu niste prosoape absorbante. Indeparteaza capatul in care fusese floarea la fiecare. Pune-le la deshidratat. Daca folosesti deshidrator, dureaza cam 5-6 ore.
Dupa ce s-au uscat suficient, da-le prin robotul de bucatarie, ca sa le maruntesti si cerne-le. Ce ramane in sita pune intr-un borcan de sticla si infileteaza capacul.

Motive sa bei ceai de macese
- contine vitamina A, esentiala pentru regenerarea celulelor pielii, vindecarea ranilor si a zgarieturilor;
- mentine elasticitatea pielii si o hraneste cu nutrientii necesari;
- previne aparitia ridurilor sau minimizeaza prezenta acestora.

Fun fact: Ceaiul de macese este recomandat pentru cei din zodia Scorpion.

Autor:  Alina Tibichi