Site coolinaria.ro

Totul despre mirodenii (II)


Totul despre mirodenii (II) O mirodenie pusa gresit in mancare ii poate schimba gustul foarte mult.
De ce sa-ti compromiti preparatele, cand poti gati ca la carte?
Uite cateva informatii si despre celelalte arome pe care le folosim in bucatarie:

16. Patrunjelul are gust de verde, aroma discreta, da culoare mancarurilor si e bun pentru alimente picante, sos de rosii, peste etc. Daca tii tulpinile de patrunjel in apa, rezista cam o saptamana. Semintele de patrunjel sunt bune 2-3 ani.

17. Piperul este una dintre cele mai vechi mirodenii folosite de om. Poate fi: roz, verde, alb, negru. Cele mai picante sortimente sunt cel negru si alb; urmeaza cel roz, iar cel mai putin picant, verdele. Piperul negru are aceasta culoare pentru ca e uscat la soare.
Piperul alb e la fel ca si cel negru la baza, numai ca e lasat sa se coaca mai mult, apoi e scos din coaja. Indiferent de sortiment, trebuie ferit de umiditate, lumina si caldura. Rezista mult timp.

18. Pudra de ceapa inlocuieste cu succes sarea. Daca la noi e folosita mai putin, la mexicani e una dintre mirodeniile preferate.

19. Pudra curry se potriveste cu cartofi fierti si varza, fasole etc. Exista o varietate de retete de pudra curry. Se amesteca in blender sau in mojar: 1/4 lingurita ardei iute, 1 lingura de scortisoara, 2 linguri de seminte de cardamom, 1 lingura de cuisoare intregi, 1 lingura de seminte de chimion, 2 linguri de seminte de chimen, 4 linguri de seminte de coriandru, 3 linguri de boabe de piper negru.



20. Rozmarinul are o aroma puternica de conifer (usor amaruie, dar vizibila) si se potriveste cu: mancaruri cu radacini de legume, gnocchi, cu carne de pui. Da aroma inclusiv otetului. Poate fi amestecat cu sare de mare. Frunzele de rozmarin rezista mult timp daca le pui in cutii inchise ermetic.

21. Salvia are gust putin picant si amarui totodata. Trebuie folosita in cantitate mica, intrucat este aromata puternic. Poate fi amestecata cu: carne de pui, legume, branza. Frunzele de salvie rezista doar cateva zile in frigider. Daca sunt uscate si depozitate corect, stau cateva luni.

22. Semintele de coriandru sunt folosite cu precadere in bucatariile mexicana si cubaneza. Au aroma de citrice si sunt un ingredient al pudrei curry. Amestecate cu oregano uscat, sunt ideale pentru friptura de porc.

23. Semintele de susan provin de la o planta tropicala si sunt bune pentru: aluaturi, hamburger, cartofi copti, salate. Au un gust usor de nuca. Susanul negru este mult mai aromat decat cel alb.

24. Scortisoara este dulce, foarte aromata, placuta. Se potriveste cu: aluaturi, carne de vita, mancaruri picante, ciocolata, sos de mere, lapte cald, ciocolata, morcovi, naut, cafea, ceai. Isi pierde aroma destul de repede, de aceea e bine sa nu o cumperi in cantitati mari.

25. Sofranul este foarte scump. De fapt, pentru mancare, noi folosim pistilurile colorate ale crocusului de sofran. Nu numai ca este foarte parfumat, dar are si un gust puternic si usor amarui. De aceea, trebuie folosit in cantitati foarte mici. Bun pentru: mancaruri cu fructe de mare, paella, bouillabaisse.


26. Tarhonul se potriveste mai ales cu fructele de mare. Cel european are o aroma cam dulceaga, ceva intre anason, lemn-dulce si fenicul. In schimb, tarhonul rusesc e usor amar si nu miroase deloc. Se depoziteaza ca orice alte mirodenii, adica intr-un loc racoros, uscat si intunecos.

27. Turmericul provine din rizomul unei plante asemanatoare cu ghimbirul. Este portocaliu si are gust amar, usor iute. Radacina e uscata si transformata in pudra. Poate inlocui sofranul si da culoare mustarului si muraturilor. Bun pentru: pudra curry, gratar.

28. Vanilia provine de la o orhidee cataratoare, originara din Mexic. Este aromata, dulce si placuta la gust. In functie de sortimente, poate avea inclusiv aroma florala. Da miros placut ciocolatei si e folosit pentru copturi.

Autor:  Alina Tibichi