Site coolinaria.ro

2 retete cu castane uscate


2 retete cu castane uscate Sunt gustoase, de sezon si usor de folosit. Castanele, caci despre ele este vorba, au o multime de beneficii pentru sanatate.

Nu stii cum se gatesc castanele comestibile? Ei bine, cea mai cunoscuta reteta este cea de castane coapte, care ne imbie toamna de toamna, cu prilejul mai multor festivaluri si targuri de sezon.

Iata alte doua retete care se pot prepara cu o punga de castane uscate (deshidratate) - o garnitura si un desert:

1. Castane cu varza rosie
Ingrediente: 170 gr castane uscate, cca 900 gr varza rosie (fara miez si feliata fin), 1 ceapa mica (feliata fin), 2 catei de usturoi (razuiti fin), 2 linguri otet de vin rosu, sare, 2-3 linguri de grasime de rata sau bacon (optional), cca 600 ml supa de pui nesarata, putin ghimbir curatat si razuit fin.

(Vei obtine o garnitura gustoasa, dar care nu trebuie servita neaparat cu mancaruri mai grele, cum ar fi friptura de rata, file de porc afumat etc.)

Mod de preparare
Amesteca supa cu castanele intr-un vas adanc si lasa sa fiarba la foc mic, cu capacul pus. Din cand in cand invarte cu lingura in ele. Dupa o ora si ceva, cand castanele sunt moi, toarna niste apa fierbinte, daca supa a fost absorbita foarte mult.
Mai invarte putin, dupa care scoate castanele intr-o farfurie. Lasa lichidul sa inceapa sa fiarba si sa scada cu vreo 100 ml. Pune supa ramasa intr-un wok sau o tigaie mare si adauga varza, ceapa, usturoiul si ghimbirul.
Acopera si da focul la mare, amestecand constant, pana cand legumele sunt usor crocante, iar lichidul aproape ca a fost absorbit in totalitate, adica vreo 5 minute. Incorporeaza atunci si castanele si lasa mancarea pe foc doar cateva minute. La final, adauga otetul si putina sare si amesteca, apoi opreste focul.
In functie de preferinte, poti adauga si zahar. Semintele de chimen sunt bune pentru decor. In acest caz, insa, elimina ghimbirul de pe lista ingredientelor.



2. Castane invelite in ciocolata alba
Ingrediente:
cca 90 gr castane uscate, 170 gr ciocolata alba tocata, un varf de cutit de sare, zahar granulat, o pastaie de vanilie, cca 30 ml lapte semidegresat.

Mod de preparare
Pune castanele la hidratat in apa rece. Dupa 14-18 ore, scoate-le si scurge-le. Indeparteaza orice urma de coaja.
Desfa pastaia de vanilie si amestec-o cu lapte, intr-o tigaie grea, mica. Pune apoi castanele, acopera-le partial cu un capac si gateste-le la foc mic, pana se inmoaie de tot, adica in jur de 2 ore. Daca ti se pare ca laptele incepe sa fiarba repede, micsoreaza si mai mult intensitatea focului.
Amesteca uneori, indepartand pelicula formata la suprafata. Treptat, laptele se va ingrosa. Daca are tendinta sa se ingroase mai mult decat smantana lichida, inainte sa fie gata castanele, adauga putina apa.
Lasa castanele sa se raceasca in lapte, apoi scoate-le cu o lingura-strecuratoare si fa-le piure in blender sau in robotul de bucatarie.

(Clateste pastaia de vanilie si las-o deoparte, pentru a o refolosi la alte mancaruri. Pastreaza laptele semi-caramelizat pentru a-l adauga in supa de morcovi, piure de cartofi, supa-crema de spanac etc.)



Topeste ciocolata in cuptorul cu microunde sau la bain-marie, apoi amestec-o cu castanele si sarea. Lasa deoparte ca sa se raceasca.
Pune o hartie de copt pe masa, deasupra ei o hartie cerata si distribuie mixul racit, cu ajutorul unei linguri. Dupa cateva minute, ruleaza gramajoarele sub forma de bulgarasi si da-le prin zahar granulat.
Bomboanele obtinute astfel trebuie date la rece cateva ore. In acest timp se va forma o crusta. Apoi depoziteaza-le intr-un recipient etans, intr-unul sau doua straturi, cam o saptamana.
Dupa doua zile, crusta se va inmuia, iar culoarea castanelor se va amesteca cu cea a zaharului, dar vor fi la fel de bune.

Autor:  Alina Tibichi