Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru incepatori: marinarea fripturii


Sfaturi pentru incepatori: marinarea fripturii Pentru ca Pastele se apropie cu pasi repezi si pentru ca de pe masa romanilor friptura este nelipsita, indiferent ca este din carne de miel sau curcan, va voi prezenta cateva sfaturi utile pentru marinare. In cazul in care va intrebati care este scopul marinarii, dupa folosirea acestui procedeu carnea va fi mai frageda (mai ales cea de vita sau de oaie) si va avea un gust mai placut si mai aromat.

Puneti la fiert 1 litru de apa cu zarzavaturi (morcov, ceapa, patrunjel, pastarnac si telina), 2-3 foi de dafin, o lingurita boabe de piper, o lingurita ienibahar, 2 crengute de cimbru. Cind zarzavatul este fiert, luati vasul la o parte si peste lichidul rece adaugati 300-400 ml de vin alb sec, 50 ml otet, 3-4 catei de usturoi pisat si o lingurita de sare. Puneti bucata de carneintr-o cratita si turnati peste ea marinata cu zarzavat cu tot. Puneti vasul in frigider si lasati-l 1 zi la rece.

Din carne pregatiti friptura, iar lichidul de marinare il puteti folosi la sosuri.

Pentru marinarea carnii de vita veti folosi urmatorul amestec format din: o lingurita cu varf de condimente (in amestec), o lingurita de mustar, 1/2 lingurita boia de ardei dulce, 1 pahar mare cu vin rosu, 1/2 pahar cu ulei. Omogenizati amestecul, puneti bucata de carne, acoperiti si lasati la rece 1 zi.

Pentru carnea de porc: 1/2 lingurita de cimbru, sare, piper, boia de ardei iute, 2 catei de usturoi pisat, 2 lingurite de mustar, 1 pahar mare cu vin alb si 1/2 pahar de ulei.

Pentru carnea de pasare: o lingura de whisky, o lingurita de zeama de lamaie, 1/2 lingurita de coaja de lamaie, 1/2 cescuta de ulei, sare, piper, foi de dafin si ienibahar.

Pentru peste vei folosi: o lingura de zeama de lamaie, 3 linguri de vin alb, 1/2 lingurita de tarhon, o lingurita de sare, 1/2 pahar de ulei de masline, 2 frunze de salvie.

Pentru marinarea unui kilogram de carne de oaie: 250 ml de apa, fiarta si racita, jumatate de pahar de vin rosu sec, 2 cepe, 3 frunze de dafin, 10 boabe de piper, 2-3 catei de usturoi zdrobiti. Se amesteca toate ingredientele foarte bine. Se pune carnea intr-un vas si peste ea se toarna baitul, avand grija sa fie acoperita complet de marinata (eventual se aseaza peste carne o greutate) si se da la frigider 2 zile.

Autor:  Simona Stefanuca