Site coolinaria.ro

Dieta pentru prevenirea cancerului


Dieta pentru prevenirea cancerului Potrivit unui studiu mai recent, efectuat in Marea Britanie, se pare ca in jur de 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite.

Mai mult de 100.000 de diagnostice puse intr-un an au legatura directa cu fumatul, obezitatea si alcoolul.

Riscurile la care se expun barbatii si procentajul aparitiei cancerului: fumat - 23%, regim alimentar fara fructe si legume - 6.1%, alcool - 4.6%, obezitate - 4.1%, expunerea exagerata la soare ori solar - 3.5%.

Riscurile la care se expun femeile si procentajul aparitiei cancerului: fumat: - 15.6%, obezitate - 6.9%, infectii (exemplu HPV) - 3.7%, regim alimentar fara fructe si legume - 3.4%, alcool -3.3%, expunerea exagerata la soare ori solar - 3.6%.

Dieta pentru prevenirea cancerului trebuie sa contina:
- fructe multe (avocado, afine, fructe goji, kiwi, portocale, mango, struguri, mere, banana, pepene rosu etc.);
- legume multe (varza rosie, varza verde, sparanghel, varza Bruxelles, rosii, ceapa, gogosari, spanac, castraveti, salata verde, telina etc.).

Regulile dietei anti-cancer
1. Alege mancaruri pe baza de fructe, legume, cereale, seminte. Cu cat sunt mai putin procesate, cu atat isi pastreaza mai bine nutrientii.
Planul alimentar al unei zile
- mic dejun: bol cu cereale integrale + cateva seminte + un fruct
- pranz: salata mare cu fasole si mazare. Daca vrei un sandvis, alege salata verde cu rosii si felii de paine din grau integral;
- gustare: fructe si legume proaspete. Mananca-le simple sau amestecate cu seminte, fructe uscate si nuci;
- cina: leguminoase proaspete sau de la congelator, cu orez ori paste. Daca preferi, gateste-ti cartofi copti cu iaurt si broccoli, legume sotate sau cu sos salsa. Sotarea se face cu ulei de masline;
- desert: fructe, in loc de ceva dulce, sau un patrat de ciocolata amara.

2. Mananca fibre.
- inlocuieste orezul alb cu orez brun;
- renunta la painea alba in favoarea painii din cereale integrale;
- mananca popcorn in loc de chipsuri;
- manca fructele cu tot cu coaja;
- in loc de piure, pregateste-ti cartofi copti etc.

3. Renunta la carne.
- nu elimina carnea de tot din alimentatie, ci renunta la consumul exagerat;
- consuma carne rosie ocazional, pentru ca este bogata in grasimi saturate;
- redu portia de carne la fiecare masa. Nu trebuie sa fie mai mare decat palma ta;
- foloseste carnea pentru a da savoare unei retete, nu ca aperitiv;
- consuma carne mai slaba (peste, carne de pui, carne de curcan);
- evita carnea procesata si produsele obtinute din aceasta.



4. Redu din cantitatea de grasimi consumata.
- implicit, micsorezi considerabil si nivelul de grasimi saturate si trans;
- consuma ulei de masline si ulei de canola in loc de ulei vegetal;
- adauga in alimentatie nuci si seminte;
- mananca peste o data sau de doua ori pe saptamana.

5. Consuma alimente care lupta impotriva cancerului
- fructele si legumele sunt cele mai bune surse de antioxidanti, vitamine si minerale;
- bea multa apa. Stimuleaza imunitatea, transporta nutrientii in celule si elimina toxinele din organism;
- unele condimente intaresc sistemul imunitar (pudra cury, ceapa, usturoi).

Cand gatesti...
- nu infierbanta foarte tare uleiurile. Mai bine fierbe alimentele, fa-le la aburi sau in cuptor. Evita, asadar, prajirea si sotarea;
- asigura-te ca alimentele sunt depozitate in conditii optime. Uleiul, spre exemplu, trebuie sa stea intr-un loc racoros, in general;
- cumpara produse proaspete, nu expuse la soare, lumina, aer etc.

Autor:  Alina Tibichi