Site coolinaria.ro

Dieta pentru persoanele cu afectiuni cardiace


Dieta pentru persoanele cu afectiuni cardiace O persoana cu afectiuni cardiovasculare trebuie sa acorde multa atentie regimului alimentar si stilului de viata aferent. Una dintre problemele mari o constituie nivelul colesterolului rau.

Ca sa nu-si agraveze starea, oricine se stie cu o sanatate precara trebuie sa faca tot posibilul pentru a-si scadea nivelul colesterolului rau, pentru a diminua hipertensiunea si cantitatea de zahar din sange, dar si pentru a slabi.

Toate acestea pot fi un obiectiv tangibil atat timp cat tii o dieta speciala.

Regulile dietei pentru afectiuni cardiace
1. Mananca mai multe cereale integrale, legume, leguminoase si fructe.
2. Limiteaza consumul de calorii
prin:
- scaderea cantitatii de calorii in general;
- consumarea unei cantitati mici, chiar foarte mici, de grasimi saturate si trans. Asadar, e foarte bine sa renunti la unt, dressinguri de salate, deserturi;
- alegerea grasimilor mono-nesaturate si poli-nesaturate. Pentru ca nu poti sa eviti total consumul de grasimi, macar opteaza pentru cele sanatoase. Ai la dispozitie ulei de masline, boabe de soia, ulei de floarea-soarelui.

3. Mananca o cantitate potrivita de proteine. Le gasesti in peste, carne slaba, legume.
4. Limiteaza consumul de carne rosie si produse lactate. Acestea pot mari nivelul colesterolului mai ales la persoanele cu risc de afectiuni cardiovasculare.
5. Consuma carbohidrati complecsi (regleaza nivelul zaharului din sange). Ii gasesti in: cereale integrale, paste din cereale integrale, cartofi dulci. Renunta la carbohidratii simpli, adica la cei din din alimentele dulci si bauturile carbogazoase.
6. Mananca regulat.

Alte sfaturi

- renunta la consumul ridicat de sare si zahar;
- elimina din alimentatie: produsele din faina, indulcitorii, ciocolata, alimentele in sirop, bauturile carbogazoase, produsele pe baza de carne;
- fa cat mai multa miscare. Ai la dispozitie exercitii pentru intarirea muschilor inimii, pentru circulatia sangelui, reducerea hipertensiunii, cresterea colesterolului bun etc.;
- hidrateaza-te suficient. Nu numai ca elimini mai usor toxinele din organism, dar apa te determina si sa mananci mai putin.

Planul alimentar al unei zile
- inainte de micul dejun: apa calduta cu zeama de lamaie si miere de albine;
- mic dejun: fructe proaspete (ananas, mere, pere, pepene galben, portocale etc.) sau 1-2 felii de paine din cereale integrale si lapte degresat;
- gustare dupa micul dejun: suc proaspat de fructe sau apa de cocos;
- pranz: salata de legume (varza, salata verde, morcovi, rosii, castraveti, ceapa, usturoi) sau 1-2 felii de paine din cereale integrale sau tortilla din grau integral;
- gustare dupa pranz: suc proaspat de fructe;
- cina: supa, doua legume la aburi sau usor gatite; 1-2 foi de tortilla din grau integral si un pahar de lapte batut.

In afara de acestea, persoana cu afectiuni trebuie sa mai aiba in vedere exercitiile fizice, necesarul de odihna si atitudinea (intotdeauna e bine sa gandesti pozitiv).
Atentie! Intotdeauna, in cazul afectiunilor cardiovasculare, este bine sa mergi la doctor. Dieta descrisa mai sus nu tine loc de medicamentatie.

Autor:  Alina Tibichi