Site coolinaria.ro

Ceapa si sanatatea


Ceapa si sanatatea Considerata, poate, cea mai banala leguma, ceapa pare sa fie plina de surprize cand e vorba de viata noastra.

Cel mai adesea o evitam din cauza faptului ca ne alegem cu o respiratie mai putin placut mirositoare sau pentru ca ne stimuleaza glandele lacrimale.
Si totusi avem mult de pierdut. De ce?

Pentru ca ceapa este o sursa de: vitamine (B, C, K), minerale (crom, calciu, fier), fibre.

100 gr de ceapa = 44 calorii.

Beneficii pentru sanatate
- contine flavonoizi;
- are proprietati antiinflamatorii, antibiotice, antivirale si sedative;
- are in structura o cantitate destul de mare de sulfura, buna pentru ficat. Aceasta, in combinatie cu cele mai bune proteine, stimuleaza actiunea aminoacizilor asupra creierului si sistemului nervos;

- in ceapa gasim si quercitina, un flavonoid cu actiune antioxidanta considerabila. Despre quercitina se stie ca subtiaza sangele, creste nivelul colesterolului bun, previne formarea cheagurilor de sange si lupta impotriva mai multor afectiuni (astm, diabet, bronsita cronica, ateroscleroza, infectii). In urma unor studii s-a ajuns la concluzia ca ar putea opri dezvoltarea cancerului la stomac. Apropo, stiai ca nu exista o sursa mai buna de quercitina decat cojile de ceapa?

- stimuleaza digestia datorita carbohidratului fructooligozaharid (ajuta la eliminarea bacteriilor "rele" din tract si le hraneste pe cele "bune");
- datorita compusilor sulfurici, ajuta la eliminarea din organism a metalelor grele, cum ar fi mercurul si cadmiul;
- vitamina C nu numai ca ne fereste de infectii si intareste imunitatea, dar este eficienta si cand vine vorba de eliminarea cadmiului si arsenicului din corp;



- cromul din structura ajuta la scaderea nivelului de insulina;
- scade inclusiv tensiunea arteriala;
- toate legumele inrudite cu ceapa sunt bogate in compusi organo-sulfurici, despre care s-a spus ca previn cancerul la animale (conform unor studii de laborator).

Alte motive pentru a consuma ceapa
- scade considerabil nivelul zaharului din sange;
- are proprietati antibacteriene puternice, distrugand inclusiv bacteria E.coli ori salmonella;
- opreste dezvoltarea compusilor din cauza carora apare astmul;
- sucul de ceapa ajuta la regenerarea parului;
- asa cum usturoiul are proprietati afrodisiace, asa are si ceapa.

Autor:  Alina Tibichi