Site coolinaria.ro

Alimentele care te imbatranesc


Alimentele care te imbatranesc Un om tanar e un om frumos. Fara riduri sau incretituri ale pielii, fara pete, fara nevoia de a urma tratament pentru diminuarea simptomelor unei afectiuni... Si totusi ne cam lovim de contrariu, pentru ca nu avem grija de noi.

Pana la creme hidratante, adresate anumitor categorii de varsta, si masti miraculoase, ar fi indicata o schimbare a alimentatiei. Aceasta este cheia frumusetii.

Un produs nociv nu afecteaza doar silueta, ci si tenul. De ce sa continuam sa-l consumam, cand il putem exclude din dieta?

Uite cateva dintre cele mai nefavorabile alimente pentru frumusetea noastra, care ne imbatranesc inainte ca ceasul interior sa sune.

1. Zahar
Cum sa-l eviti, daca el se gaseste aproape in orice produs? Ketchup, cereale, bauturi carbogazoase, dressinguri de salata... Toate au zahar, bineinteles in cantitati diferite. In amestec cu proteinele, cum ar fi cele din colagen, iti face pielea mai fragila. Daca acesteia ii scade rezistenta, e mai vulnerabila la inflamatii, dar apar si durerile de cap. Ce faci cand ai migrene? Iti incretesti fruntea inconstient si uite asa apar acele linii urate pe fata ta.



2. Indulcitori artificiali
Sunt asociati cu tot felul de probleme de sanatate (s-a stabilit ca exista o legatura directa intre aspartam si migrene). La un moment dat poti sa devii dependent de ei, iar prezenta lor in corp ar putea duce, printre altele, la o stimulare a acneii.

3. Bomboane
Sunt tentante, dar zaharul din ele iti pune in pericol silueta, duce la dureri ale incheieturilor, favorizeaza inflamatiile.

4. Alimente procesate
Au legatura cu radicalii liberi. Practic, consumandu-le nu faci decat sa le permiti sa-ti atace organismul. Corpul nostru are in mod natural radicali liberi si tot in mod natural se poate apara de ei, insa daca nu ai o alimentatie echilibrata, le dai voie sa te atace si sa te imbatraneasca.

5. Grasimi trans
Le gasesti in alimente procesate, chipsuri, cereale, paine, prajiturele etc. De ce nu e bine sa le consumi? Pentru ca favorizezi prezenta radicalilor liberi.

6. Carne rosie
Concorm unor cercetatori, mai mult de o portie de carne rosie pe saptamana duce la aparitia ridurilor si la probleme serioase cu inima. Nivelul mare de carnitina, un compus din proteinele animale, poate sa dauneze vaselor de sange si sa favorizeze aparitia ridurilor. E adevarat ca acest tip de carne e o sursa de vitamina B12, esentiala pentru activitatea cerebrala, dar si fructele de mare si produsele lactate sunt la fel de bogate in vitamine.

7. Alimente picante
Ardeiul iute stimuleaza metabolismul, dar la fel e adevarat este si faptul ca dilata vasele de sange, ducand la aparitia rosetii in obraz la persoanele mai sensibile. Un ten fara roseata da impresia unui mai tanar.

8. Carbohidrati
In ciuda faptului ca sunt o sursa buna de energie, organismul ii converteste in zahar. Daca faci miscare suficient, este foarte bine, intrucat arzi caloriile. In schimb, daca esti sedentar, zaharurile se tot aduna, silueta te da de gol, iar apoi apar oboseala si disconfortul.

9. Sare
In cantitate mica este benefica pentru organism. In cantitate mare duce la retentia de lichid in corp, la aparitia afectiunilor renale, la hipertensiune si chiar probleme cu sistemul osos.

10. Bauturi energizante
Au multa cafeina. Asadar, te tin treaz mai mult decat ar trebui, iar lipsa somnului isi pune amprenta pe fata ta. Ba mai mult, cafeina e asociata cu anumite probleme ale glandelor mamare.

11. Alcool
In cantitati moderate, nu te imbatraneste mult. Dar sa stii ca te deshidrateaza, iti apar riduri, iar acest lucru se vede foarte repede pe fata ta. Ba mai mult, te si ingrasi, pentru ca are multe calorii.

12. Cafea
La fel, putina cafea este bine sa bem. O cantitate uriasa, in schimb, nu face decat sa ne deshidrateze. Si cum pielea frumoasa e intotdeauna hidratata, nu facem decat sa ne sabotam frumusetea (tenul fara lichid e predispus si mai mult la aparitia ridurilor).

Autor:  Alina Tibichi