Site coolinaria.ro

3 intrebari frecvente in bucatarie


3 intrebari frecvente in bucatarie Cand esti incepator in ale gatitului, parca orice ti se pare dificil de facut.
Pe masura ce capeti experienta, in schimb, observi ca lucrurile vin de la sine.

Faci parte din prima categorie? Inseamna ca ai o multime de intrebari referitoare la gastronomie.
Noi am ales trei dintre cele mai comune.

1. De ce trebuie sa preincalzesc cuptorul?
Pentru ca preparatul intr-adevar sa se gateasca si sa nu prezinte nici un pericol pentru sanatatea noastra. In timpul procesului de gatire au loc mai multe reactii chimice, ca urmare a ingredientelor folosite.
Atat timp cat acestea din urma nu ating temperatura potrivita, reactiile nu mai au loc asa cum trebuie, iar munca iti este compromisa.

La tara, spre exemplu, cand mamele si bunicile noastre coc de sarbatori in cuptorul de lemne, arunca un pumn de faina de malai in interior, ca sa vada cat de incins este. Daca faina prinde o culoare aurie, inseamna ca placintele si cozonacul pot fi bagate in cuptor.



2. De ce trebuie sa folosesc oua la temperatura camerei?
Pentru ca se amesteca si mai bine cu restul ingredientelor, iar aluatul creste mai usor (ouale aduse la temperatura camerei se bat mai usor cand folosesti telul).
Important! Temperatura oualor influenteaza si timpul de coacere. O prajitura in care ai pus oua reci trebuie tinuta mai mult timp in cuptor.

In al doilea rand, este influentata textura compozitiei. Cel mai bine observi diferenta cand pregatesti o reteta cu multe oua. Daca le pui reci, probabil ca prajitura va fi mai compacta decat iti doresti. In schimb, ouale aduse la temperatura camerei vor face ca desertul sa fie usor si pufos. Daca ai uitat sa scoti ouale din frigider si ai neaparata nevoie de ele in cateva minute, cufunda-le in apa calda.

3. De ce mi se taie maioneza?
Daca e maioneza cumparata, poate pentru ca ai tinut-o la rece, in frigider.
Daca e maioneza facuta in casa, posibil sa fi...
- pus uleiul mai repede decat trebuia;
- avut ingrediente cu temperaturi diferite;



Cum "repar" maioneza taiata? Uite ce solutii am gasit:
- daca initial ai facut maioneza doar din ou si ulei, pune o lingurita de apa rece in compozitie si bate bine cu telul. Tot nu-si revine? Mai pune o lingurita. Secretul consta in faptul ca apa ajuta bulele de grasime din ulei sa nu se desfaca;
- pune un galbenus la temperatura camerei intr-un bol si amesteca-l cu o lingura din maioneza taiata. Treptat, pune toata maioneza facuta initial. Bineinteles, foloseste telul;

- amesteca un galbenus cu otet sau zeama de lamaie (sa fie un lichid acid). Dupa ce s-au omogenizat, treptat adauga din compozitia "taiata" peste galbenus.
- amesteca o lingurita de mustar cu o lingurita din maioneza taiata pana se formeaza o compozitie cremoasa. Pune peste aceasta restul de maioneza, amestecand cu telul de fiecare data, cate putin.
- bate un galbenus cu putin mustar si cateva picaturi de otet sau apa. Adauga maioneza taiata.

Autor:  Alina Tibichi