Site coolinaria.ro

Postul Craciunului - pregatire sufleteasca si trupeasca


Postul Craciunului - pregatire sufleteasca si trupeasca Primul post important din timpul anului bisericesc este cel care precede Nasterea Domnului.
Ca si Postul Pastelui, dureaza 40 de zile, si anume de pe 15 noiembrie pana pe 24 decembrie.

De ce dureaza fix 40 de zile? Pentru ca la fel de lung a fost si postul lui Moise pe Muntele Sinai, cand a asteptat sa-i fie transmis Cuvantul Lui Dumnezeu prin intermediul Tablelor Legii.
Daca Lasatul Secului se nimereste intr-o zi de miercuri, atunci se muta marti, iar postul incepe efectiv miercuri.

Lasatul Secului este ultima zi in care mai avem voie sa petrecem si sa mancam de dulce inainte de inceperea postului. In unele zone ale tarii, aceasta zi este asociata cu tot felul de traditii si credinte populare.
Spre exemplu, se crede ca fetele batrane se vor marita in anul urmator daca tin post negru astazi.

Oranduieli bisericesti
- in intervalul 21 noiembrie – 20 decembrie, in fiecare sambata si duminica este dezlegare la peste;
- in toate zilele de miercuri si vineri nu se bea vin si nici nu se consuma ulei;
- daca e sa respectam intru totul postul, ar trebui ca miercurea si vinerea sa postim pana la ora 15.00 – 16.00, iar apoi sa mancam numai legume fierte sau mancare uscata;

- cand se nimereste ca o sarbatoare mai importanta sa fie miercurea sau vinerea, atunci se da dezlegare la peste, vin si ulei;
- ulei si vin se consuma marti si joi;
- avem voie sa mancam de dulce abia pe 25 decembrie, dupa Sfanta Liturghie de Craciun.



Despre Ajunul Craciunului se spune ca...
- este putin mai aspru decat celelalte zile de post intrucat, in anumite regiuni, se mananca doar atunci cand apare Luceafarul de seara (acesta aminteste de steaua care le-a vestit magilor Nasterea Lui Iisus Hristos);
- aminteste de postul respectat odinioara de persoanele care se pregateau pentru a fi botezate (li se mai spune catehumeni);

Cu trei zile inainte de Nasterea Domnului, preotii merg din casa in casa, cu icoana in mana, si vestesc Nasterea Mantuitorului.

Intrucat postul inseamna, printre altele, o alimentatie fara carne, oua si lactate, este important sa-ti asiguri din alta parte dozele necesare de minerale, vitamine, proteine.

Surse de sanatate: sardine (au vitamine, calciu si acizi grasi omega-3), somon (calciu, acizi grasi omega-3), broccoli (vitamine, minerale), smochine (calciu), varza Kale (calciu), seminte de susan (vitamine, calciu, minerale), migdale (minerale, acid folic, proteine, fibre) etc.

Alimente recomandate in timpul postului: nuci, seminte neprajite (de susan, de floarea-soarelui, de in), linte, fasole, naut, porumb, hrisca, orez integral, ovaz, avocado, ulei de masline etc.

Din cauza faptului ca au multi aditivi, e bine sa eviti mezelurile si pateurile vegetale, fainoasele (covrigi cu diverse arome, sticksuri), dar si cartofii prajiti si unele produse din soia.

Autor:  Alina Tibichi