Nautul face parte din familia leguminoaselor si are un gust asemanator cu nuca si o textura de parca ar fi unt, ceva intre amidon si pate.
Se crede ca s-a raspandit din sud-estul Turciei.
In prezent, nautul e un ingredient important in bucataria mediteraneana si, bineinteles, in cea turceasca.
Nautul e o sursa de: fibre, proteine, folati, minerale (mangan, fier, magneziu), vitamine din complexul B.
Beneficii pentru sanatate
- datorita continutului de
fibre, e recomandat in curele de slabire. Contine fibre si solubile, si insolubile. Primele formeaza o substanta gelatinoasa in tractul digestiv pentru a impiedica absorbtia colesterolului, iar cele din a doua categorie previn problemele digestive. Implicit, tine la distanta cancerul de colon;
- tot datorita fibrelor, diminueaza considerabil pofta de mancare;
- combinatia de
acid folic si vitamina B trateaza eficient anemia;
- e o sursa buna de
proteine mai ales pentru vegetarieni. In amestec cu cereale integrale, ofera o cantitate de proteine comparabila cu cea pe care o gasim in carne sau in produsele lactate, dar fara grasimi saturate;
-
manganul ajuta in producerea energiei de care avem nevoie. Aproximativ 230 gr de naut inseamna 84.5% din doza zilnica recomandata de mangan;
-
fierul este important pentru transportul oxigenului de la plamani spre celule, dar si pentru metabolism;
- regleaza nivelul zaharului din sange;
- datorita folatilor si nu numai, peretii vaselor de sange nu mai cedeaza asa usor;
- saponinii din naut se comporta ca antioxidantii, astfel ca sunt eficienti cand e vorba de scaderea riscului de cancer mamar sau de osteoporoza.
Parazitii intestinali sunt distrusi cu un decoct de naut, administrat timp de o saptamana, de doua ori pe zi. El se prepara prin fierberea nautului timp de aproximativ 9-10 minute.
Nu reusesti sa dormi noaptea? Mananca naut. Vitamina B6 din acesta ajuta la producerea serotoninei, absolut necesara pentru un somn odihnitor.
Iata cate beneficii! Nu mai astepta! Fa o schimbare in alimentatie! Ca sa-ti fie si mai usor, noi iti oferim cateva
sfaturi pentru gatit naut.
Autor: Alina Tibichi