Site coolinaria.ro

Nautul si sanatatea


Nautul si sanatatea Nautul face parte din familia leguminoaselor si are un gust asemanator cu nuca si o textura de parca ar fi unt, ceva intre amidon si pate.
Se crede ca s-a raspandit din sud-estul Turciei.

In prezent, nautul e un ingredient important in bucataria mediteraneana si, bineinteles, in cea turceasca.

Nautul e o sursa de: fibre, proteine, folati, minerale (mangan, fier, magneziu), vitamine din complexul B.

Beneficii pentru sanatate
- datorita continutului de fibre, e recomandat in curele de slabire. Contine fibre si solubile, si insolubile. Primele formeaza o substanta gelatinoasa in tractul digestiv pentru a impiedica absorbtia colesterolului, iar cele din a doua categorie previn problemele digestive. Implicit, tine la distanta cancerul de colon;
- tot datorita fibrelor, diminueaza considerabil pofta de mancare;
- combinatia de acid folic si vitamina B trateaza eficient anemia;



- e o sursa buna de proteine mai ales pentru vegetarieni. In amestec cu cereale integrale, ofera o cantitate de proteine comparabila cu cea pe care o gasim in carne sau in produsele lactate, dar fara grasimi saturate;
- manganul ajuta in producerea energiei de care avem nevoie. Aproximativ 230 gr de naut inseamna 84.5% din doza zilnica recomandata de mangan;
- fierul este important pentru transportul oxigenului de la plamani spre celule, dar si pentru metabolism;

- regleaza nivelul zaharului din sange;
- datorita folatilor si nu numai, peretii vaselor de sange nu mai cedeaza asa usor;
- saponinii din naut se comporta ca antioxidantii, astfel ca sunt eficienti cand e vorba de scaderea riscului de cancer mamar sau de osteoporoza.



Parazitii intestinali sunt distrusi cu un decoct de naut, administrat timp de o saptamana, de doua ori pe zi. El se prepara prin fierberea nautului timp de aproximativ 9-10 minute.

Nu reusesti sa dormi noaptea? Mananca naut. Vitamina B6 din acesta ajuta la producerea serotoninei, absolut necesara pentru un somn odihnitor.

Iata cate beneficii! Nu mai astepta! Fa o schimbare in alimentatie! Ca sa-ti fie si mai usor, noi iti oferim cateva sfaturi pentru gatit naut.

Autor:  Alina Tibichi