Site coolinaria.ro

Dieta recomandata femeilor adulte


Dieta recomandata femeilor adulte Sa mananci echilibrat este una dintre cele mai bune cai prin care sa demonstrezi ca intr-adevar stii sa ai grija de propria persoana, dar si de cei fata de care ai anumite responsabilitati. Spre deosebire de barbati, femeile au anumite necesitati alimentare care se intind pe parcursul intregii lor existente si care difera destul de mult in functie de fiecare etapa a vietii in care se vor afla. Dieta unei adolescente va fi astfel diferita de aceea a femeii gravide, iar problemele de la menstruatie sau menopauza vor cere si acestea schimbari importante in regimul alimentar.

Servirea meselor zilnice la timp si adecvat este una dintre prioritatile oricarei femei adulte, ea stiind ca astfel va acumula suficienta energie pentru a reusi sa duca la bun sfarsit sarcinile uneori istovitoare de peste zi. O dieta sanatoasa nu este insa intotdeauna adoptata de catre multe dintre aceste femei in parte din lipsa de informatie si in parte din comoditate. De aceea nu ne mai mira faptul ca spitalele sunt in permanenta aglomerate cu paciente care ajung aici in primul rand din cauza nerespectarii indicatiilor alimentare potrivite varstei si conditiei lor.

Dieta de baza a unei femei adulte si active va trebui sa includa obligatoriu o alimentatie bazata pe alimente sarace în grasimi si bogate în proteine, carbohidrati complecsi obtinuti in special din cereale, si multe fructe, legume si zarzavaturi. Desi multe femei pur si simplu adora carnea suculenta, incarcata de ceva grasime si sosurile sau prajelile diverse acestea trebui eliminate din dieta zilnica, ramanand sa fie consumate cu moderatie doar o data pe saptamana insa si atunci intr-o cantitate redusa.

Grasimile nu trebuie totusi sa lipseasca din alimentatia femeii adulte intrucat unele dintre ele (cele prezente in special in uleiurile alimentare) ajuta la absorbtia optima de vitamine precum vitamina A, D, E si K. Anumite grasimi alimentare au un rol pozitiv si in mentinerea unui aspect sanatos al tenului precum si in schimbarea gustului mancarii care altfel ar fi de-a dreptul execrabil. Cele mai bune tipuri de grasimi care merita introduse in dieta zilnica a femeii adulte sunt cele monoNEsaturate si cele poliNEsaturate. Ele pot fi recunoscute usor gratie fluiditatii pe care o pastreaza chiar si la temperaturi putin mai scazute decat aceea a camerei. Uleiul de masline si cel de floarea-soarelui, de exemplu, vor ramane la fel de limpezi si lichide chiar si la o temperatura mai mica.

Pe langa grasimile nesaturate in dieta zilnica mai trebuie inclusi si acizii grasi esentiali precum acidul linolenic (omega-3) si acidul linoleic (omega6). Acestia sunt ceva mai greu de procurat din produse naturale, dar exista suplimente alimentare care sa furnizeze cantitatile necesare de acizi grasi esentiali. Totusi acesti acizi pot fi obtinuti si din uleiul de nuci, uleiul de rapita si uleiul de peste. Untul, ouale, uleiul de floarea-soarelui si cel de masline sunt si acestea pe lista, dar ele trebuie consumate cu moderatie si pe cat posibil in mod natural, fara a fi prajite.

Calciul si vitamina D sunt ingrediente de o importanta majora pentru femeile de toate varstele ajutand la prevenirea problemelor sindromului premenstrual, la cele care pot aparea la nasterea copilului si imbunatatind simtitor evolutia sistemului osos. Intrucat calciul este absorbit mai greu neputandu-se asimila mai mult de 500mg la o masa chiar si foarte bogata in calciu este recomandat ca acest mineral sa fie prezent aproape zilnic in dieta femeii adulte. Sursele naturale, nu neaparat lactatele, sunt cele mai usor de absorbit, iar suplimentele se iau doar la recomandarea medicului. Vitamina D este asimilata prin expunerea moderata la soare, consumul de produse fortificate cu vitamina D, peste marin si ficat.

Iata si o lista orientativa de produse deosebit de benefice pentru dieta oricarei femei adulte, care pot fi introduse cu usurinta in regimul alimentar zilnic, aceste produse nefiind greu de procurat si venind la preturi rezonabile:
- Suc de portocale natural fortificat sau nu cu calciu (un pahar pe zi va ajuta la rezolvarea problemelor de sindrom premenstrual, osteoporoza si presiune arteriala ridicata);
- Cereale bogate in fibre alimentare (cerealele care au pe eticheta specificatia ca includ cel putin 7 grame de fibre vor fi bune arme de prevenire a cancerului si vor ajuta la diminuarea aportului de calorii); cerealele integrale sunt si acestea usor de procurat prin consumul de paine integrala si pachete pentru micul-dejun;
- Afinele si coacazele sunt antioxidanti puternici care pot ajuta serios la ameliorarea efectelor imbatranirii si de aceea e recomandat sa fie consumate cat de des, dar pe cat posibil in mod natural, fie intr-o salata de cruditati, fie simplu. Si alte fructe de padure vor avea un efect similar aici putand aminti murele, zmeura, capsunile si fragii;
- Merele, nucile si alunele proaspete sunt surse bune de proteine si antioxidanti eficienti;
- Apa proaspata trebuie consumate zilnic in cantitati mari pentru a ajuta la hidratarea organismului si la eliminarea starilor de stres si oboseala; macar 8 pahare pe zi vor fi suficiente pentru a va mentine la un nivel optim de sanatate; puteti alterna uneori band apa minerala si sucuri naturale, dar accentul va fi pus totusi pe apa plata;
-Cafeaua si ceaiul, atunci cand nu sunt interzise de catre medic, pot face minuni pentru dispozitia dumneavostra generala mai ales in situatii de presiune atmosferica scazuta sau daca lucrati intr-un mediu inchis; nu exagerati insa si limitati-va la 2 cesti sanatoase pe zi;
- Pestele proaspat, carnea de pui (fara pielita), ouale si produsele din soia sunt bune surse de proteine, mai ales in amestec cu legume si zarzavaturi de sezon; intrucat unele nu sunt tolerate de catre toata lumea puteti alege doar pe acelea care vi se potrivesc;
- Cacaua si ciocolata vin pe piata in mod obisnuit degresate si merita introduse si acestea in dieta femeii adulte ajutand la prevenirea accidentelor cardio-vasculare, dar atentie la ciocolata cu lapte pentru acelea dintre dumneavoastra care nu tolereaza bine acest produs.
- Alcoolul in cantitati mici (unul sau doua paharele zilnic) este si acesta important pentru mentinerea echilibrului de sanatate, aici existand interdictii in perioada de graviditate si atunci cand nu se tolereaza bine acest supliment.

Autor:  Lucia Mihailescu