Site coolinaria.ro

Uleiul de masline si sanatatea


Uleiul de masline si sanatatea Nutritionistii si doctorii ne recomanda cu incredere utilizarea uleiului de masline in bucatarie.
De ce? Multe studii au aratat ca acesta are acelasi rol pentru afectiunile cardiovasculare precum are ploaia torentiala pentru un incendiu de padure.

Uleiul de masline este folosit in medicina, gatit si in industria comestica, dar este si combustibil pentru lampile traditionale.
Originar din tarile mediteraneene, el este folosit astazi peste tot in lume.

Grecia are cel mai mare consum de ulei de masline pe cap de locuitor de pe glob. In medie, un grec consuma 24 de litri de ulei, spaniolii – 15, iar italienii – 13.
Datorita acestui fapt, populatia din sudul Europei are o speranta de viata mai mare si un risc mai mic de aparitie a afectiunilor cardiovasculare.

De ce este atat de recomandat pentru consum?
Datorita faptului ca are un continut important de acizi grasi mono-nesaturati, acestia fiind si mai buni decat cei din uleiurile poli-nesaturate (cum este uleiul de porumb).
Uleiul de masline sta la baza unui regim alimentar cunoscut drept dieta mediteraneana, bogata in cereale integrale, legume, leguminoase si fructe.
Asadar, este o alternativa sanatoasa pentru alimentele cu un continut ridicat de grasimi saturate (acestea cresc nivelul colesterolului).

Beneficii pentru sanatate
- contine compusi chimici care impiedica formarea cheagurilor de sange, maresc nivelul colesterolului "bun" si combat problemele cauzate de colesterolul "rau";
- spre deosebire de alte uleiuri vegetale (de soia, de floarea-soarelui, de porumb), chiar daca micsoreaza colesterolul "rau", nu are efecte adverse si asupra celui "bun";
- noi cercetari arata ca uleiul de masline contine agenti importanti actioneaza precum un anticoagulant si, partial, blocheaza absorbtia excesului de colesterol de catre organism;



- un grup de cercetatori italieni a identificat in jur de 1.000 de compusi chimici activi in uleiul de masline. Acestia pot, printre altele, sa contracareze efectele unui regim alimentar bogat in grasimi si colesterol;
- compusul numit cycloartenol neutralizeaza colesterolul in timpul ciclului de absorbtie;
- intr-un studiu s-a aratat ca o lingura de ulei de masline poate sa contracareze nivelul colesterolului absorbit in urma consumului a 2 oua;
- reduce inflamatiile.

Metode de folosire a uleiului de masline
Chiar daca este atat de bun pentru sanatate, nu inseamna ca trebuie consumat in cantitati uriase. Cel mai bine este sa-l folosesti in loc de alte grasimi. Ideal este uleiul de masline extravirgin, pentru ca are mai multi antioxidanti.

Autor:  Alina Tibichi