Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit carnea de rata


Sfaturi pentru gatit carnea de rata Carnea de rata are o aroma si un gust mai puternice decat cea de gaina, pentru ca are mai multa grasime. Tocmai de aceea poate fi conservata.

Odinioara, carnea de rata era potrivita de condimente, apoi gatita la foc mic, in grasime proprie. Dupa aceea era pusa intr-un vas de lut si acoperita cu grasime.
Acum se pastreaza asa mai mult carnea de porc prajita.

Bine de stiut
- ca orice alt tip de carne, cea de rata trebuie lasata cateva minute deoparte dupa ce ai terminat-o de gatit. De ce? Pentru a fi patrunsa bine de sucul propriu;
- daca vrei sa o faci la gratar, cu lemn, indicat e sa alegi lemnul de cires. Ii da alta savoare;
- grasimea de rata poate fi folosita pentru prajirea cartofilor sau gatirea altor legume, intrucat are aroma destul de puternica;
- poti servi carnea de rata cu: orez, piure, broccoli, supa, fasole, paste etc.;
- ca sa faci jumari din carne de rata, tai-o in fasii subtiri si prajeste-o pana se face crocanta. E perfecta pentru salate sau piure.

Variante pentru gatit carnea de rata
Varianta 1: Rata intreaga la cuptor
Ingrediente:
o rata intreaga, ulei de masline, apa, piper, sare.
Mod de preparare
Indeparteaza aripile si grasimea in exces. Clateste carnea sub un jet de apa rece, apoi usuc-o si cresteaz-o din loc in loc. Pune rata intr-o tava, cu pieptul in sus, toarna cca 750 ml apa, presara piper si sare si baga in cuptorul incins. Nu acoperi rata. In caz contrar, nu va fi crocanta.
Din 30 in 30 de minute, intoarce carnea in tigaie. Este gata dupa vreo 3 ore. Ca sa vezi cand e gata, foloseste un termometru pentru friptura. Daca indica 75 grade Celsius, atunci o poti scoate. Pune-o pe o farfurie si las-o asa cam 15 minute, dupa care serveste-o.



Varianta 2: Piept de rata in tigaie
Ingrediente:
piept de rata (cu tot cu piele), ulei de masline, piper, sare.
Mod de preparare
Clateste pieptul cu apa rece si usuca-l. Daca l-ai scos din frigider, lasa-l sa ajunga la temperatura camerei. Cresteaza-l din loc in loc si pune-l in ulei incins. E gata pe o parte cam in 3-5 minute, in functie de marime.
Cand il intorci pe partea cealalta, potriveste-l de piper si sare. Inainte de a servi pieptul de pui sau de a-l taia, lasa-l deoparte 5 minute.



Varianta 3:
Ingrediente:
pulpe de rata, piper, sare, 2 cepe tocate, 3 morcovi tocati, 3 tulpini de telina tocate, piper, sare, cca 500 ml supa de pui.
Mod de preparare
Pune pulpele de rata in tigaia incinsa, cu pielea in jos. Presara piper si sare si gateste-le circa 3 minute. Intoarce-le pe partea cealalta si mai gateste-le un minut. Pune-le pe o farfurie, iar grasimea toarn-o intr-un borcan, cu exceptia a 2 linguri.
Incinge restul de grasime ramas in tigaie si soteaza ceapa. Dupa 5 minute pune pulpele, legumele si da la cuptor. Gateste pentru o jumatate de ora, la 175 grade Celsius.

Autor:  Alina Tibichi