Site coolinaria.ro

De ce ingrasa mancatul in fata televizorului


De ce ingrasa mancatul in fata televizorului Conform cercetatorilor...
- oameni care mananca in fata televizorului / calculatorului, consuma cu 10% mai multe calorii, pentru ca le este distrasa atentia;
- distragerea atentiei ingreuneaza revenirea la meniul obisnuit si stimuleaza pofta de mancare;
- stimularea apetitului este echivalenta cu gustarile tarzii (de dupa cina).

De altfel, toate aceste lucruri sunt valabile si in cazul in care, simultan, citesti / te joci la play-station si mananci.
De ce? Pentru ca tot despre distragerea atentiei este vorba. Ba mai mult, cu cat mancam mai mult, din cauza atentiei distrase, cu atat ne amintim mai putin cat am consumat cu adevarat.

Prin anii '50, americanii au inceput sa renunte la distractiile din oras (teatru, film) in favoarea duminicilor petrecute in fata televizorului. Fenomenul a luat amploare si, instant, producatorii TV au introdus emisiuni si reclame "prietenoase", evident despre mancare.



Usor-usor, s-a ajuns la popcorn si sucuri carbogazoase, iar privitul la televizor a devenit un fel de sport national. In timp, pana si mesele luate in familie au avut de suferit. Filmele si reclamele intr-atat au distras atentia, incat nivelul de socializare a scazut mult, iar notiunea de a manca laolalta cu ceilati si-a pierdut din esenta.
Ca urmare a schimbarilor, pe piata si-au facut aparitia tot felul de produse cu efecte negative asupra sanatii noastre.

Conform unor statistici, se crede ca 20% dintre persoanele adulte din fiecare stat al SUA sufera de obezitate. Ba mai mult, greutatea unui copil creste direct proportional cu numarul orelor petrecute in fata televizorului, timp in care, evident, mai si mananca.

Bine de stiut
- cercetatorii afirma ca persoanele care isi amintesc cat au mancat la masa anterioara isi vor pune o portie mai mica dupa aceea;
- in urma atator cercetari, s-a ajuns la concluzia ca mancatul in fata televizorului poate sa duca la sindromul metabolic, acesta fiind caracterizat prin: ingrasare, obezitate, hipertensiune, diabet de tip 2, insulina marita.



Concluzii
- simplul mancat in fata televizorului / calculatorului te ingrasa pentru ca nu mai esti atent la ce ai farfurie;
- stand la televizor, uneori la ore tarzii, ti se trezeste pofta de bauturi si gustari cu multe calorii si grasimi;
- pofta de mancare se reduce destul de mult ca urmare a consumului de chipsuri (sunt foarte sarate si contin arome tocmai pentru a ti se face pofta de ele).

Autor:  Alina Tibichi