Site coolinaria.ro

Craciunul in jurul lumii: Traditii (ne)cunoscute


Craciunul in jurul lumii: Traditii (ne)cunoscute Datorita diferentelor de religie si cultura, Craciunul este sarbatorit diferit in lume.
Iata cateva traditii mai putin cunoscute de pe glob:

Craciunul in Africa
In Congo, in ziua de Craciun, un grup bine stabilit merge prin sat cantand. Cea mai importanta parte a slujbei de Craciun e cea cand toti oamenii din biserica pun in fata mesei de comuniune cadouri pentru Iisus. Nici o persoana nu ia parte la slujba fara sa nu fi adus un dar.

Pe coasta de vest a Africii, drept brad sunt folositi palmierii de ulei. In ziua de Craciun se dau cadouri sub forma de dulciuri, sapun, carti, creioane. Cina e servita in aer liber, toti oamenii stand de jur imprejur. Se servesc orez, carne de vita si biscuit.

Craciunul in Australia
Foarte adesea, daca la noi sunt temperaturi negative, australienii au parte chiar si de 30 de grade Celsius. Masa traditionala cuprinde friptura de curcan / porc sau sunca. La desert se serveste budinca de prune, cu o moneda mica, aurie, in ea. Se spune ca cine o gaseste va fi norocos tot anul.
In loc de brad, ei au Christmas Bush, o planta de talie mica, cu frunze rosii.



Craciunul in Asia
Copiii chinezi imbraca pomii cu decoratiuni colorate, facute din hartie. Ele au forma de flori, lampi si lantisoare. Asa-zisul brad de Craciun e numit "Tree of Light" (Copacul Luminii), iar pe Mos Craciun il cheama Dun Che Lao Ren ("batranul Craciunului"). Intrucat nu sunt crestini, ei numesc sarbatorile noastre de iarna drept Festivalul Primaverii.

In India, bananierii si pomii de mango tin locul brazilor, iar pe post de decoratiuni sunt folosite mici lampi cu ulei. Lacasurile de cult sunt imbracate cu florii rosii, numite poinsettia.

Vietnamezii crestini, putini la numar, merg la slujba din Ajunul Craciunului, apoi se intorc acasa si servesc masa. Aceasta consta in: supa de pui, friptura de curcan (in cazul persoanelor mai avute) si budinca de Craciun. Bineinteles, si ei il au pe Mos Craciun.

In Rusia asiatica, Craciunul e inlocuit cu Festivalul Iernii, dar sunt pastrate anumite traditii. Babushka (in traducere, bunica), o figurina specifica rusilor din perioada Craciunului, e oferita drept cadou copiilor. Alt personaj cunoscut este Snegurochka.

In Iran, inainte de Craciun (Little Feast) se tine post timp de 25 de zile. Inainte de zorii primei zile de Craciun, oamenii merg la Liturghie, primesc impartasanie, apoi se intorc acasa si servesc micul dejun. Pentru ca in Iran nu exista Mos Craciun, copiii nu primesc cadouri.

Chiar daca numai 1% din populatia Japoniei crede in Iisus Hristos, majoritatea isi decoreaza locuintele si magazinele cu brebenei si isi ofera daruri. Mos Craciunul lor este Hotei-osho, un calugar budist. Spre deosebire de noi, niponii nu au preparate specifice perioadei si nici nu fac ceva anume, cum ar fi sa mearga la colindat.

Craciunul in America de Nord
In Canada, traditiile sunt cam aceleasi ca in SUA. Pe masa gasim friptura de curcan cu sos si legume, iar la desert avem budinca de Craciun cu sos de brandy. In zona Newfoundland, exista traditia ca actorii sa poarte masti pe strada.
Eschimosii, in schimb, iau parte la festivalul iernii (Sinck tuck), unde danseaza si isi ofera cadouri.



Craciunul in America de Sud
Argentinienii merg la biserica in Ajun, apoi se intorc acasa, servesc masa la miezul noptii si deschid cadourile. Interesant este ca ei celebreaza Nasterea Lui Iisus pe 24 decembrie. Casele sunt decorate cu ghirlande albe si rosii. Daca noi punem ghetele la usa in seara de Mos Nicolae, argentinienii o fac de Craciun.
In Peru sunt populare scenele cu Retablos (in zilele de sarbatoare, preotii merg pe strazi carand cu ei mici altare).

Iata cum spune Merry Christmas in limbile lumii: Feliz Navidad (in Chile), Jutdlime pivdluarit ukiortame pivdluaritlo! (la eshimosi), Gun Tso Sun Tan'Gung Haw Sun (in cantoneza), Sheng Dan Kuai Le (in mandarina), Shinnen omedeto. Kurisumasu Omedeto (in japoneza), Shub Naya Baras (Sa ai un an bun! Deci nu se rosteste Craciun fericit! – in India), Chuc Mung Giang Sinh (in vietnameza), Feliz Natal (in Brazilia) etc.

Autor:  Alina Tibichi