Site coolinaria.ro

Dieta de detoxifiere dupa Sarbatori


Dieta de detoxifiere dupa Sarbatori Dupa un post de 40 de zile, am spune ca este binevenita masa festiva.
Incarcata cu de toate, ea pare sa fie incununarea perioadei in care ne-am abtinut de la multe produse. Acest lucru, insa, nu este tocmai benefic pentru organism…

Chiar daca nu faci excese culinare, corpul tau are nevoie de o detoxifiere dupa incheierea sarbatorilor de iarna. Cum iti dai seama de acest lucru? Simplu. Te simti plin tot timpul, ai senzatie de balonare, vrei sa mananci ceva cu putin calorii si grasimi, te misti mai greu etc.

Totusi, sunt nutritionisti potrivit carora un organism sanatos nu trebuie sa fie supus unei detoxifieri. De ce? Pentru ca el e capabil sa elimine ce este in plus fara a avea nevoie de ajutor.

Daca, totusi, vrei sa tii o dieta de detoxifiere, uite in ce consta ea:
1. Inainte de dieta opreste consumul de cafea si zaharuri, ca sa nu ai dureri de cap dupa aceea.

2. Bea multe lichide.
Acesta e unul dintre cele mai bune si mai la indemana lucruri pe care le poate oricine. Lichidul stimuleaza eliminarea mai usoara a toxinelor. In afara de apa, mai poti bea ceai verde, suc de rodie si suc de merisoare. Asigura-te ca acestea nu contin mult zahar ori sodiu.

3. Consuma alimente cu continut ridicat de fibre.
Include in regimul zilnic mai multe fructe si legume decat de obicei. Fibrele iti mentin satietatea. Nu uita de cerealele integrale! Si acestea sunt recomandate in dieta de dupa sarbatori. Ti-a mai ramas carne de curcan si nu stii cum s-o consumi? Amestec-o cu salata verde, rosii si mustar, iar alaturi pune o felie de paine din grau integral.

4. Mananca:
- fructe (proaspete, inghetate, neindulcite, uscate si neindulcite);
- legume (broccoli, ceapa, usturoi, conopida, sfecla rosie, Kale etc.);
- cereale (orez brun, orez salbatic, quinoa, ovaz, hrisca, mei);
- nuci si seminte (migdale, nuci acaju, nuci, seminte de dovleac, seminte de chia, seminte de floarea-soarelui, tahini etc.);
- uleiuri de masline, de chia, de in, de cocos etc.;



5. Evita: produsele lactate (lapte, iaurt, smantana, unt, kefir), ouale, indulcitorii, glutenul (secara, orz, cuscus, faina de cartofi), produsele de soia (tofu, lapte de soia, iaurt) etc.

6. Nu incerca sa-ti stapanesti poftele.
Atat timp cat mananci o felie mica de placinta de dovleac sau o lingurita de unt de arahide, e ok. Cu cat incerci mai mult sa te abtii, cu atat ti se face pofta, iar la un moment dat vei exagera cu mancatul.

7. Fa zilnic exercitii fizice.
Nu e suficient sa urci un etaj fara lift. Trebuie si putin jogging sau cateva ore de mers la sala.

8. Incearca niste exercitii de yoga.
Nu numai ca te concentrezi asupra unei zone de unde ai vrea sa elimini toxinele si kilogramele, dar iti cureti si mintea.

Autor:  Alina Tibichi