Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut aspic


Sfaturi pentru facut aspic Aspicul este o mancare facuta din supa de carne, fiarta suficient pentru a elibera gelatina naturala.
Evident, ingredientul de baza este carnea. Aceasta se pune la fiert, la foc mic, pentru a obtine supa sau consomme.
Lichidul rezultat este clarificat cu albus de ou pana devine transparent. In functie de carnea folosita, mai poti pune gelatina in supa.

Prima reteta de aspic cu carne a fost gatita in Evul Mediu (reteta detaliata a fost publicata prin 1375), iar in secolul XVIII-lea a aparut chaud froid (aspicul frantuzesc). In traducere, mancare facuta la temperatura inalta si servita rece.

In centrul, estul si nordul Europei, aspicul se face cu carne de porc mai ales in perioada Craciunului si a Pastelui.
In Nepal, in schimb, predomina aspicul cu carne de bivol si peste. Acesta se pregateste din peste uscat, supa din carne de bivol, condimente si mirodenii.

Bine de stiut
- supa de carne poate fi aromata cu vin;
- raciturile facute cu carne de pui sau de vitel au o culoare mai stearsa;
- la aproape 1,2 litri de supa trebuie sa pui cca 60 gr de gelatina amestecata cu 230 ml de apa rece;
- cum recunosti un aspic facut ca la carte? Are aroma destul de puternca, e transparent si delicat;
- gelatina, nu numai ca ajuta la intarirea supei, dar tine la distanta si bacteriile;



- poti folosi supa de: legume, peste, pui, vitel, vita, porc;
- in functie de sursa, oasele produc o cantitate diferita de gelatina. Asadar, posibil ca uneori sa fie nevoie sa pui mai multa gelatina decat stiai (cum ar fi oasele de vitel);
- pestele contine foarte putina gelatina naturala, de aceea trebuie sa pui si mai multa gelatina;
- pentru a nu ajunge din nou in stare lichida, aspicul se serveste rece.

Unii bucatari afirma ca nu e bine sa pui supa simpla in aspic, ci consomme. Acesta e un tip de supa fara grasimi sau alte impuritati, care se face din legume sau carne slaba si albus.

Cum se face aspicul de curcan
Ingrediente: 1,4 litri apa, 1 frunza dafin, 1 lingurita sare, 1 lingurita salvie uscata, 1 lingurita cimbru uscat, 2 catei de usturoi zdrobiti, 1 lingura zeama de lamaie, 1/4 lingurita piper negru proaspat macinat, 4 pulpe de curcan, 2 cuburi de supa de pui, cca 50 gr ceapa verde tocata, 15 gr patrunjel proaspat tocat, cuisoare dupa gust



Mod de preparare
Amesteca apa cu carnea, dafinul, sarea si cuburile de supa. Acopera oala si lasa sa fiarba la foc mic, pana cand carnea se ia usor de pe os (cam 2 ore jumatate). Scoate carnea, iar in supa pune zeama de lamaie. Trebuie sa fiarba in continuare, fara capac, pana scade lichidul la aproximativ 600 ml.
Dezoseaza carnea, tai-o fasii si amestec-o cu salvia, cimbru, patrunjelul, ceapa, piperul si cuisoarele. Pune-o in forme pentru aspic, apoi toarna lichidul fiert. Acopera si da la rece cel putin 6 ore.
Ca sa desprinzi aspicul de tavi, baga usor cutitul, apoi cufunda-le in apa fierbinte cam 5 secunde. Serveste cu paine sau mamaliguta calda. Ca sa nu pierzi timp, foloseste mai degraba un set de 2 forme Mastrad.

Autor:  Alina Tibichi