Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut sarlota


Sfaturi pentru facut sarlota Iarna e sezonul perfect pentru sarlota. Este dulce, cremoasa, calda!
Cu alte cuvinte, parca ne mai alina gandul ca afara e foarte frig.

Exista 2 tipuri de sarlote: cea tinuta pe foc pana capata o consistenta mai cremoasa si cea gatita la bain-marie.
In cazul primei metode, foloseste forme ramekin . Pune forma ramekin intr-o tava de copt, tapetata cu prosop absorbant. Umple forma cu sarlota, toarna apa clocotinda, ca sa o acopere cam pe jumatate, si da la cuptor.
In cazul celei de-a doua metode, sarlota nu ia contact direct cu caldura, astfel ca se gateste incet si nu are tendinta sa se dezintegreze.

Cum se face o sarlota simpla (la plic)
Ingrediente:
460 ml de lapte, 3 linguri de pudra pentru sarlota, 6-8 linguri de zahar, cam 100 gr de mix de fructe (mere, rodie, banana, papaya, capsuni etc.)

Mod de preparare
Pune laptele la fiert, la foc mediu. Intr-un bol mic amesteca praful de sarlota cu foarte putina apa. Adauga mixul peste laptele clocotind, amestecand incontinuu. Cand laptele incepe sa se ingroase, presara zaharul. Continua cu amestecarea. Cand a ajuns la consistenta dorita, ia sarlota de pe foc si las-o sa se raceasca.
Pune nuci si fructe, apoi bag-o in frigider pentru o jumatate de ora. Pentru a-i da o forma interesanta, toarn-o in forme din silicon pentru prajituri "trandafir" sau chiar in forma din silicon clasica pentru sarlota.



Bine de stiut
- secretul unei sarlote gatite ca la carte consta in folosirea unei tigai mai mari, la foc mediu spre mic;
- ca sa obtii o pasta cremoasa si fara cocoloase, amesteca 2 linguri de pudra de sarlota cu aroma de vanilie cu 3 linguri de lapte cald;
- sarlota poate contine si oua;
- amestecand incontinuu, distribui caldura uniform, iar sarlota nu se infierbanta foarte tare;
- la final, trece-o printr-o sita, ca sa elimini particulele de ou negatite corespunzator;
- decoreaza cu cirese, nuci sau frunze de menta;
- poate fi servita simpla sau cu tort, piscoturi etc.

Autor:  Alina Tibichi