Site coolinaria.ro

Cum se trateaza mahmureala?


Cum se trateaza mahmureala? Dupa o petrecere de pomina, cu mult alcool si fara pic de somn, cazi lat. Lipsa odihnei, in combinatie cu bauturile alcoolice, deshidratarea si epuizarea stocului de vitamine (A, B si C) din organism, duce la mahmureala.
Cum o recunosti? Prin durere de cap, senzatie de greata, sensibilitate la zgomot si lumina, oboseala.

Uneori, metodele traditionale pentru a scapa de mahmureala nu sunt eficiente. Dimpotriva, dupa ele te poti simti mai rau decat iti era inainte.

Uite ce poti face ca sa minimizezi efectele unei nopti de petrecere
1. Ca sa eviti durerea de cap ingrozitoare si greata, bea apa sau alt lichid non-alcoolic. Ideea este sa fii hidratat (se stie ca alcoolul te "scapa" de foarte multa apa din organism). In plus, ea ajuta si la eliminarea toxinelor acumulate.
2. Mananca ceva usor de digerat, cum ar fi cerealele. Evita micul dejun cu multe grasimi. Nu te scapa de mahmureala, ci iti provoaca arsuri la stomac.
3. Fara exercitii fizice. Acestea presupun nu numai hidratare, ci si hranire. Asadar, tot ce e posibil sa le eviti in dimineata de dupa marea petrecere. Nu ai chef sa mananci, d-apoi sa faci exercitii fizice.



4. Ia un antiinflamator. Se stie ca alcoolul dilata vasele de sange, iar marirea celor din jurul creierului cauzeaza durere.
5. Mananca mere si banane. Acestea contin nutrienti care inlatura migrena si refac stocul de minerale.
6. Pregateste-ti oua jumari. Ouale au cisteina, un aminoacid care contracareaza consecintele consumului ridicat de alcool.
7. Consuma nuca de cocos. Potasiul din ea e tot ce-ti trebuie.

8. Mananca rosii. Te revitalizeaza. Le poti felia si servi cu putina sare ori piper. Rosiile contin fructoza, iar aceasta stimuleaza metabolizarea mai rapida a alcoolului din organism. Adauga in sosul de rosii si putina zeama de lime, ca sa-i intaresti efectul.
9. Bea suc de varza (regleaza nivelul glucozei din sange).
10. Bea apa indulcita cu miere de albine. La fel, regleaza glucoza din sange.
11. Bea ceai de cimbru ca sa relaxezi muschii si stomacul.
12. Evita bauturile cu zahar!



Mituri despre tratarea mahmurelii
1. Crezi ca o ceasca de cafea e o idee buna? Ei bine, nu. Cafeina creste presiunea sangelui. Mahmureala si cafeaua nu fac casa buna. Daca totusi vrei sa bei, pregateste-ti o doza mai mica.
2. Sauna / baia fierbinte. Crezi ca, prin transpiratie, reusesti sa elimini toxinele acumulate? Dimpotriva. Ti se poate schimba total circulatia sangelui. Daca esti foarte deshidratat si mergi la sauna, deci mai elimini din putina apa din organism, te vei simti si mai rau. Ba chiar exista pericolul de deces.
3. Somnul este bun pentru oboseala acumulata in timpul petrecerii, nici pe departe pentru mahmureala, pentru ca tot vei simti greata.

Autor:  Alina Tibichi