Site coolinaria.ro

Beneficii pentru sanatate - nuca de cocos


Beneficii pentru sanatate - nuca de cocos Primii exploratori spanioli numeau nuca de cocos “fata de maimuta” datorita celor trei adancituri din coaja.

Din cocos se consuma: pulpa, sucul, laptele si uleiul.
Conform unor statistici, aproape o treime din populatia globului se bazeaza pe nuca de cocos cand e vorba de alimentatie si economie.

Odinioara, era folosita in caz de: abces, gingivita, astm, bronsita, arsuri, raceala, gripa, febra, gonoree, pietre la rinichi, malnutritie, durere in gat, ulcer etc.

De ce este unica nuca de cocos? Pentru ca are o cantitate mare de acid lauric (poate omori bacterii, ciuperci si virusuri).

Beneficii pentru sanatate
- nuca de cocos nu contine: grasimi trans, gluten, toxine, substante hipoalergenice;
- are proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice, antioxidante;
- intareste sistemul imunitar;
- contine aproape la fel de multe fibre precum tarata de orez / grau / psyllium;
- contine carbohidrati digerabili si non-digerabili;
- reduce riscul de diabet, nectarul de cocos avand un index glicemix mult mai mic decat zaharul;
- reduce pofta de dulce;

- previne obezitatea. Cum? Stimuleaza metabolismul si furnizeaza energie obtinuta cu mai putine calorii. Ba mai mult, cateva ore nu-ti este foame;
- imbunatateste digestia si alina simptomele asociate problemelor digestive;
- ajuta la absorbtia vitaminelor si mineralelor (mai ales a calciului si fierului);
- e o sursa rapida de energie (nuca de cocos e folosit de organism mai degraba pentru a produce energie decat pentru a o depozita sub forma de grasimi). Tocmai de aceea e recomandata in timpul activitatilor fizice;



- contracareaza simptomele oboselii cronice;
- stimuleaza functioneaza corecta a glandei tiroide;
- imbunatateste functionarea inimii, datorita acizilor sanatosi din structura. Acestia nu au efecte nocive cand e vorba de colesterol. Dimpotriva. Conform unor studii, populatia din Sri Lanka si din Polinezia (zone unde nuca de cocos e un aliment de baza) nu sufera de probleme cardiace;

- reduce simptomele pancreatitei;
- protejeaza impotriva osteoporozei;
- reduce inflamatiile;
- ajuta la vindecarea rapida a tesuturilor;
- alina simptomele epilepsiei si psoriazisului;
- previne afectiunile hepatice si aparitia petelor si ridurilor.



Beneficiile uleiului de cocos, considerat un super-aliment
- contine o combinatie unica de acizi grasi saturati care nu au efecte adverse asupra colesterolului;
- nu contine la fel de multe grasimi saturate pe cat gasesti in branza sau carne, spre exemplu;
- trigliceridele sunt metabolizate diferit, astfel ca poate avea efecte terapeutice in cazul anumitor probleme cerebrale;

- stimuleaza arderea mai multor grasimi;
- hidrateaza pielea;
- ne protejeaza parul de efectele razelor ultraviolete;
- diminueaza efectele Alzheimerului datorita faptului ca mareste nivelul de cetona (grup de compusi organici).

Beneficiile apei de cocos
- combate setea si hidrateaza, fiind bogata in electroliti si minerale (fier, calciu, zinc, mangan, magneziu, potasiu);
- datorita cytokininei, are proprietati anti-imbatranire, anti-cancerigene si anti-trombotice;
- contine enzime bioactive naturale, care ajuta digestia si stimuleaza metabolismul;
- contine vitamine din complexul B si o cantitate redusa de vitamina C.

Autor:  Alina Tibichi