Site coolinaria.ro

3 retete de tocana ideale iarna


3 retete de tocana ideale iarna Daca vara, pentru a ne racori, preferam retetele usoare, fara alimente care sa stimuleze circulatia sangelui, iarna este indicat sa consumam multe mancaruri calde.

Din cauza vremii friguroase, trebuie sa gasim solutii si pentru a ne incalzi, si pentru a ne proteja de raceala si gripa.

Pentru ca abia au trecut sarbatorile, iar multe persoane deja au inceput cure de detoxifiere, va oferim astazi 3 retete de tocanite.
Mentin satietatea, au multi nutrienti (ideali pentru intarirea metabolismului) si, mai ales, nu contin nici un fel de carne.

1. Tocanita de cartofi cu praz
Ingrediente:
2 cepe taiate in sase, 3 morcovi taiati cubulete, 3 tulpini de telina taiate cubulete, 2 catei de usturoi tocati marunt, 1 litru de supa de legume fierbinte, 400 gr cartofi dulci taiati cuburi, 300 gr praz feliat mai gros, 150 gr arpacas, piper, sare, 3 linguri de patrunjel tocat mai mare, 2 linguri de salvie uscata.
Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune telina, morcovii, cartofii si ceapa intr-o caserola mare, termorezistenta. Adauga supa si baga in cuptor. In momentul in care incep legumele sa fiarba, pune prazul, usturoiul, salvia, arpacasul si potriveste de piper si sare.
Acopera vasul si tine-l in cuptor cam o ora, pana cand legumele se inmoaie. Inainte de servire presara cateva frunze de patrunjel.



2. Tocanita de dovleac
Ingrediente:
sare, piper negru, 4 morcovi mari taiati, 2 cepe rosii medii (taiate fin), 3/4 lingurita de cimbru uscat / salvie, 2 napi de marime medie (taiati cuburi), 50 ml ulei de masline, 75 ml vin alb sec, 75 ml supa de legume sau de pui, 2 rosii plum (taiate cuburi), cca 800 gr dovleac turcesc (taiat cuburi), cca 450 gr varza verde tocata mai mare (optional).
Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Amesteca uleiul de masline cu dovleacul, morcovii, ceapa, varza si napul, intr-o tigaie mai mare. Potriveste de piper si sare, apoi baga in cuptor, fara sa acoperi vasul, pentru 30 de minute. Amesteca separat supa de legume cu rosiile, vinul alb si salvia / cimbrul si toarna peste legume.
Mai lasa pe foc in jur de 45 de minute sau o ora. Din cand in cand, amesteca in tocanita cu o lingura de lemn. Cand sosul s-a ingrosat considerabil, iar legumele au inceput sa se caramelizeze, mancarea e gata.

3. Tocanita cu naut
Ingrediente:
2 linguri de ulei de masline extravirgin, 1 catel de usturoi maruntit, 1/8 lingurita chimion, 1/8 lingurita ardei iute, 3/4 lingurita de sare, 1 lingurita de harissa, 1/2 lingurita coriandru, cca 230 gr ceapa tocata, cca 230 gr praz feliat, 1/2 lingurita de seminte de chimen zdrobite, 1 1/2 lingurite miere de albine, 8 felii de lamaie, 900 ml supa de legume, cca 450 gr dovleac turcesc (curatat si taiat cuburi), cca 230 gr morcov feliat, 1 1/2 lingurite pasta de tomate, 300 gr cuscus crud, cca 50 gr patrunjel tocat, o conserva mare de naut (scurs), 2 napi medii (taiati in 8 bucati), cca 180 gr cartofi (curatati si taiati cuburi).



Mod de preparare
Soteaza timp de 5 minute, in ulei incins, prazul si ceapa. Pune apoi coriandrul si semintele de chimen, chimionul, usturoiul si ardeiul iute. Dupa un minut, timp in care se amesteca in mancare de mai multe ori, pune supa de legume si dovleacul, morcovul, harissa, cartofii, sarea, pasta de rosii, napul si nautul. Cand incepe sa fiarba, redu focul, acopera vasul si tine asa in jur de 30 de minute.
Dupa aceea adauga mierea de albine si patrunjelul. Cand s-a omogenizat, ia cam doua treimi din lichidul fierbinte si toarna-l peste cuscus, intr-un bol separat, impreuna cu restul de supa. Acopera. Dupa 5 minute, amesteca cu o furculita, pune restul de tocanita din vas si serveste cu felii de lamaie.

Autor:  Alina Tibichi