Site coolinaria.ro

Beneficiile otetului din cidru de mere


Beneficiile otetului din cidru de mere Otetul din cidru de mere este obtinut prin fermentarea fructului, proces in timpul caruia zaharurile sunt dizolvate de bacterii si drojdie.
In prima faza, ele se transforma in alcool, acesta fermenteaza, apoi se ajunge la otet.

Principalul ingredient al otetului din cidru de mere este acidul acetic. Pe langa acesta, mai contine: alti acizi, saruri minerale, vitamine si aminoacizi.

Beneficii pentru sanatate
1. Alina simptomele diareei.
Daca aceasta e cauzata de infectia cu o bacterie, otetul din cidru de mere o poate trata, datorita proprietatilor antibiotice. Mai mult, intrucat contine pectina, usureaza spasmele intestinale. Pune 1-2 linguri de otet intr-un pahar de apa sau de suc de mere natural.
2. Previne indigestia. Daca stii ca ai probleme cu digestia, soarbe putin otet inainte de masa mai ales. Amesteca un pahar de apa calda cu o lingurita de miere de albine si cu una de otet de cidru de mere. Bea mixul cu jumatate de ora inainte de a manca.



3. Vindeca sughitul. De cate ori nu ti s-a intamplat sa nu-ti treaca sughitul cu nimic? Ei bine, otetul din cidru de mere este solutia. Gustul acru opreste sughitul. E suficient sa iei o lingura de otet.
4. Usureaza respiratia. Ca sa-ti desfunzi sinusurile, bea un pahar de apa amestecat cu o lingurita de otet.
5. Vindeca durerea de gat. Imediat ce simti ca te incearca durerea de gat, fa-ti o gargara din apa calda amestecata cu otet din cidru de mere (cantitati egale). Germenii vinovati de durere nu traiesc in mediu acid.

6. Remediu impotriva epuizarii. Oboseala e cauzata de nivelul crescut al acidului lactic din organism, acesta fiind influentat de efortul fizic depus si de stres. Se pare ca otetul din cidru de mere remediaza problema datorita faptului ca are in componenta aminoacizi. Asadar, data viitoare cand te mai simti obosit, bea un pahar de apa amestecata cu 1-2 linguri de otet.
7. Trateaza crampele musculare. Bea un pahar de apa amestecat cu 2 linguri de otet pentru ca noaptea sa nu te mai trezesti din cauza durerilor de picioare.



8. Albeste dintii. Fa-ti gargara cu otet dimineata, inainte de a te spala pe dinti. Acesta nu numai ca albeste dantura, dar inlatura si petele si omoara bacteriile din cavitatea bucala. Dupa ce ai terminat cu gargara, spala-te ca de obicei pe dinti.
9. Scade nivelul glucozei. Acesta este un efect foarte benefic pentru diabetici. Conform unu studiu efectuat in 2007, pe 11 persoane cu diabet de tip 2, s-a descoperit ca 2 linguri de otet luate inainte de somn scad nivelul glucozei, dimineata, cu pana la 6 procente.
10. Curata pielea de impuritati. Tamponeaza-te cu un disc demachiant imbibat in otet.

Momentan se efectueaza cercetari pentru a se stabili clar daca otetul din cidru de mere poate sa scada nivelul colesterolului din sange. La fel, nu se stie sigur daca hipertensiunea e redusa datorita acestui tip de otet.

Bineinteles, cand e vorba de tratarea cu otet din cidru de mere, se recomanda parerea unui specialist. Avand un nivel considerabil de acid, poate sa afecteze stomacul mai ales in cazul persoanelor cu gastrita, spre exemplu.
De asemenea, daca e consumat o perioada mai mare, duce la scaderea nivelului de potasiu, iar sistemul osos nu mai este asa puternic.

Autor:  Alina Tibichi