Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut iaurt


Sfaturi pentru facut iaurt Iaurtul e un aliment obtinut prin fermentarea laptelui, originar din Turcia.
Contine o bacterie care produce acid lactic, acesta prevenind alterarea produsului.
E bogat in calciu, proteine si probiotice (bacterii "bune").

Ingrediente:
950 ml lapte (ideal e sa fie ultra-pasteurizat)
2 linguri de iaurt
1 lingura de zahar alb (pentru a "hrani" bacteriile)
putina sare (optional)
50-125 gr lapte praf degresat (optional)

Ce poti face cu iaurt natural? In primul rand, un mic dejun rapid si energizant (iaurt exotic). Apoi, o salata racoritoare cu sos de iaurt, lasagna cu peste sau chiar un chec cu iaurt si rubarba.

Sfaturi pentru facut iaurt
Pas 1: Incepe cu laptele.
Poti folosi orice fel de lapte (integral, cu 2% grasime, degresat, pasteurizat, organic, crud, de vaca, de capra etc.). Chiar daca iaurtul e facut din lapte de vita, procesul de fermentare functioneaza in cazul oricarui tip de lapte, datorita faptului ca zaharul din structura ajuta la dezvoltarea bacteriei.
Incalzeste laptele la 85 de grade Celsius (E temperatura la care incepe sa faca spume. Ai grija sa nu-l arzi!). Din momentul in care se infierbanta, laptele trebuie tinut pe foc in jur de 10 minute. Astfel, este "omorata" bacteria din lapte, iar iaurtul se ingroasa. Apoi raceste-l pana la 43 de grade Celsius.
Cel mai bine poti face acest lucru cu ajutorul unei bai de apa rece. Nu continua cu prepararea iaurtului daca nu a ajuns la 43 de grade Celsius.



Pas 2: Cat timp se raceste laptele, iaurtul trebuie tinut la temperatura camerei (nu se va raci mult atunci cand va fi adaugat iaurtul). Pune bacteriile "bune". Poti adauga fie 2 linguri de iaurt, fie o cultura de bacterii, cumparata din supermarket.
Adauga si lapte praf degresat, dupa preferinte (iaurtul se va ingrosa mai mult). Amesteca totul in blender, pentru ca proteinele sa fie distribuite uniform.

Pas 3: Pune laptele amestecat cu restul ingredientelor in borcane si acopera. Pastreaza totul la 38 de grade Celsius, pentru ca bacteria sa se dezvolte. Cu cat se va dezvolta mai mult, cu atat iaurtul va fi mai gros si va avea gust mai acru. Pastreaza totul cald. A doua zi poti servi o portie de iaurt natural, facut in casa.

Bine de stiut
- toate tipurile de iaurt contin bacterii "bune";
- iaurtul se poate face pana si din lapte de soia, de migdale si de cocos;
- cand cumperi iaurt, asigura-te ca are "culturi active" de bacterii;
- daca vrei sa folosesti iaurt cu aroma, gustul produsului final nu va fi acelasi, ca al iaurtului natural;



- ca sa tii la cald mixul de ingrediente, poti folosi cuptorul incalzit, deshidratorul, baie de apa calda sau, pur si simplu, sa pui borcanul la soare;
- dupa 7 ore, va avea miros de branza si textura de sarlota. Posibil ca la suprafata sa apara un lichid usor verde. Acest lucru inseamna ca reteta ti-a iesit;
- temperatura ideala pentru formarea iaurtului e de 49 de grade Celsius;
- ca sa se ingroase si mai mult, in loc de lapte praf pune gelatina.

Autor:  Alina Tibichi