Site coolinaria.ro

Gatesti sanatos, mananci sanatos!


Gatesti sanatos, mananci sanatos! Mens sana in corpore sano. Ce spune acest proverb latin? Ca, pentru a avea o minte limpede si o judecata clara, e necesar si un organism pe masura. De unde pleaca totul? Ei bine, de la lista noastra de cumparaturi si, evident, din bucatarie.

Pentru ca tot e inceput de 2014 si ne scriem pe o foaie dorintele pentru anul in curs, hai sa le si punem in practica. Prima sa fie alimentatia. Uite cateva trucuri pentru fi mereu sanatos:

1. Cumpara fructe si legume proaspete
Profita de oferta de pe plan local. Acum, si in piete, si in supermarketuri gasesti multe citrice, ananas, sfecla rosie si nu numai. Cumpara din fiecare, ca sa ai vreo 3-4 zile. Cu cat sunt mai proaspete, cu atat mai sanatoase vor fi si mesele tale.

2. Gateste!
Sa recunoastem, e tentant sa dai comanda de o pizza cand ajungi acasa, dupa o zi grea de munca. La fel, e tentant sa iesi in oras cand nu ai chef sau idei de facut mancare. Totusi, aceste lucruri nu sunt indicate. Repetandu-le de cateva ori pe luna, se va vedea si cand te vei urca pe cantar, si cand stomacul tau va refuza sa mai digere produsele fast-food.
Solutia? GATESTE! Nu-i nimic daca iti cam lipseste timpul. Data viitoare cand mergi la cumparaturi, alege ingrediente pe care sa le gatesti rapid. Spre exemplu, ia de pe rafturi: fasole la conserva, rosii tocate la conserva, quinoa, masline, lapte de cocos, nuci crude, seminte etc. Nucile sunt o sursa excelenta de acizi grasi omega-3.



3. Cumpara-ti blender / storcator
Daca tot iti iei de la piata multe fructe si legume, de ce sa-ti mai cumperi sucuri pline de aditivi alimentari? Mai bine fa-ti un smoothie din mere si ananas ori sucuri din varza, sfecla rosie etc. De altfel, acestea sunt bune nu numai dimineata, cand iti pregatesti un mic dejun energizant, ci si seara, dupa cina, ca sa nu mai rontai calorii la propriu.
Bineinteles, cand alegi smoothie, foloseste un iaurt semi-degresat sau degresat. Mai poti pune si: castraveti, mere, seminte de chia, morcovi etc. De ce seminte de chia? Pentru ca sunt satioase si iti dau energie.

4. Aroma, nu grasimi!
Evident, orice mancare, chiar si desert, trebuie aromata, dar asta nu inseamna sa abuzezi. Decat sa cumperi supa instant ori sosuri si maioneza, pregateste-le tu. Ideea este sa ai ierburi proaspete, lime, lamaie, otet, usturoi, uleiuri aromate.
Fereste-te de grasimi trans cat poti de mult. Daca tot simti nevoia si de cateva grasimi, atunci opteaza pentru avocado. Lamaia, spre exemplu, pe langa faptul ca iti intareste sistemul imunitar, are si proprietati de detoxifiere.



5. Fara gustari cumparate!
Cel mult batoane de cereale. Ideal ar fi sa-ti prepari tu gustarile. Alege: broccoli sau sparanghel fiert, broccoli cu hummus, mar cu unt de arahide, branza de vaci cu sirop de artar etc.

6. Fara uleiuri pline de grasimi
Decat ulei de floarea-soarelui, mai bine ulei de cocos. In timp vei vedea diferenta atat in ceea ce priveste silueta, cat si colesterolul si sistemul cardiovascular.

7. Fara prajeli
Incearca sa reduci treptat mancarea facuta prin prajire. Pe langa faptul ca trebuie sa folosesti ulei sau unt, multi nutrienti din legume sunt distrusi astfel.

Iata, asadar, cateva trucuri pe care e bine sa le pui in practica atat pentru sanatatea ta, cat si pentru silueta. Pe ansamblu, ideea este sa profiti de ce gasesti pe piata locala si sa alegi produse semi-degresate ori cu grasimi sanatoase.

Autor:  Alina Tibichi