Site coolinaria.ro

Despre bucataria portugheza


Despre bucataria portugheza In ciuda faptului ca Portugalia este o tara cu deschidere la ocean, bucataria ei este influentata mult de zona meditareana.
La randul sau, ea si-a pus amprenta pe cea africana (portughezii au dus porumbul pe continentul negru) si australiana (putin).

Despre bucataria portugheza
- folosirea condimentelor e datorata colonizarii. Cele mai folosite mirodenii si condimente sunt: piperul negru, vanilia, scortisoara, sofranul, ardeiul iute piri piri;
- uleiul de masline este de baza atat pentru gatit, cat si pentru aromat;
- la fel de mult se folosesc patrunjelul, coriandrul si usturoiul;
- despre Portugalia se spune ca este tara europeana cu cel mai mare consum de peste si a patra in lume;

- fiind o tara cu deschidere la ocean, are multe retete cu peste si fructe de mare;
- portughezii au mai mult de 300 de modalitati de a gati codul. De altfel, acesta este cel mai consumat peste, datorita faptului ca pescuitul in Atlanticul de Nord s-a dezvoltat cu mult inainte de aparitia metodei de congelare a produselor;
- in nordul Portugaliei, calcanul este uscat la soare;
- foarte adesea, tonul ori sardinele sunt servite cu cartofi fierti, fasole si oua;



- odinioara, carnea de pui era doar un privilegiu al claselor superioare;
- cele mai des folosite legume sunt: ceapa, varza si rosiile (daca omitem faptul ca ele sunt incluse, de fapt, in categoria fructe);
- bucataria traditionala portugheza nu are retete cu branza;
- branza din zona Nissa e facuta din lapte de oaie, amestecat cu putin lapte de capra. De aceea, are gust proaspat.

Bauturi
- vinul este bautura traditionala a Portugaliei;
- termenul "vin verde" nu se refera la culoarea bauturii (oricum, nu e verde), ci la faptul ca bautura in sine trebuie consumata cat mai repede dupa ce a fost preparata;
- "vinurile verzi" sunt preparate numai in nordul tarii;
- bauturi cunoscute: vin de Madeira (mentionat in autobiografia lui Benjamin Franklin), lichior Beirao, Ginjinha etc.



Mic dejun portughez
- paine proaspata, unt, sunca, branza;
- lapte, cafea, cafea cu lapte, ciocolata calda, ceai;
- cereale cu lapte / iaurt si fructe.

Pranzul se pregateste pentru intervalul 12.00-14.00 sau intre 13.00 si 15.00. Cat despre cina, de obicei, e servita in jur de ora 20.00.

Ce mananca portughezii
- caldo verde (supa cu cartofi, bucati de chorizo si varza Kale razuita);
- budinca de orez cu scortisoara;
- sarlota de caramel;
- queijo da serra (varietate de branza din zona Serra da Estrela);
- pastel de nata (mini-tarta cu sarlota si scortisoara);
- sopa de Serrabulho (se pregateste din ficat, sange si plamani de porc sau miel);
- chanfana (carne de capra mai batrana, gatita in vin, la foc redus);
- bife (friptura portugheza, facuta din carne de porc sau vita, servita cu sos de vin si cartofi prajiti, orez ori salata);
- Queijo de Sao Jorge (branza cu gust picant).

Autor:  Alina Tibichi