Site coolinaria.ro

Caloriile negative - mit sau realitate?


Caloriile negative - mit sau realitate? Alimentele cu calorii negative sunt produsele care au nevoie, de fapt, de mai multa energie decat produc pentru a fi digerate.
Cu alte cuvinte, ard mai multe calorii decat furnizeaza organismului. Acesta este asa-zisul "cost termic" al digestiei mancarurilor.

Desi conceptul de alimente cu calorii negative e destul de popular cand e vorba de diete, nu exista dovezi stiintifice care sa certifice legatura.

Alimente cu calorii negative
Alimentele despre care se spune ca au calorii negative, in majoritate, sunt fructe si legume cu un continut caloric redus, cum ar fi: grepfrut, lime, lamaie, mere, telina, broccoli, varza, ceapa, sfecla rosie, salata verde etc.
Totusi, nu exista o dovada stiintifica potrivit careia oricare dintre cele enumerate are un impact caloric negativ.
Dietele bazate pe alimente cu calorii negative nu functioneaza precum arata reclamele, dar ajuta la slabire intrucat satisfac foamea prin umplerea stomacului cu alimente sarace in calorii.

- 100 gr de ananas = 30 de calorii = 60 de calorii necesare digestiei;
- o portocala = 50 de calorii = 80 de calorii necesare digestiei;
- 1 mar = 100 de calorii = 120 de calorii necesare digestiei;
- pepene rosu = 80 de calorii = 150 de calorii necesare digestiei.

Bauturi cu calorii negative
Despre multe bauturi carbogazoase se spune ca au „calorii negative”. Singurul lichid care contine intr-adevar asa ceva este apa rece ca gheata. Ea nu are nici o calorie, dar organismul consuma cateva pentru a o incalzi.
Un pahar de apa rece baut zilnic te ajuta sa slabesti intr-un an pana la 500 de grame.



Alte lucruri despre alimentele cu calorii negative
- organismul face un efort suplimentar pentru arderea caloriilor;
- cele 5 portii zilnice de fructe si legume ajuta la slabit fara eforturi suplimentare;
- fructele si legumele cu calorii negative sunt benefice organismului uman, datorita faptului ca au minerale, vitamine si alti nutrienti. Spre deosebire de alte alimente, ele nu contin multe calorii;

- doctorii si nutritionistii recomanda consumul lor la fiecare masa, dar nu intr-o cantitate mare;
- se spune ca fructele cu calorii negative nu trebuie mancate ca desert, ci intre mese. De ce? Pentru ca au zaharuri superioare, iar acestea sunt absorbite rapid;
- exista dieta cu calorii negative, dar se spune clar ca nu trebuie folosita in loc de un regim adecvat pentru slabit.

Autor:  Alina Tibichi