Site coolinaria.ro

Despre bucataria ungureasca


Despre bucataria ungureasca Cum recunosti o mancare ungureasca? Daca are usturoi, ardei, ceapa, rosii, paprika si chimen, mai mult ca sigur ca e o reteta din tara vecina. Asadar, este imposibil sa nu-ti dai seama.
Si, pentru ca are atatea condimente, e numai buna de testat acum, iarna.

Bine de stiut
- mancarurile traditionale se bazeaza pe carne, legume de sezon, branza, paine proaspata si fructe;
- la mare cautare sunt fripturile de porc, vita, miel, vanat;
- mancare traditionala: gulas si Fatanyeros (amestec de gratar, servit in platou de lemn);
- gulasul se pregateste din supa de carne cu os, paprika, legume (mai ales morcov si radacina de patrunjel) si seminte de chimen;
- din retetele traditionale nu lipsesc prunele si caisele (gatite cu carne sau cu sosuri picante);
- carnaciorii unguresti si salamul de iarna sunt alta caracteristica a bucatariei unguresti.

Mancaruri traditionale unguresti
- palacsinta (clatite servite cu sos de ciocolata amara si umplute cu nuci);
- prajitura Dobos (pandispan umplut in straturi cu crema si acoperit cu glazura de caramel);
- supa de cirese si smantana;
- branzeturi: Trappista, Palpusztai, Pannonia etc.



Condimente si arome din bucataria ungureasca
- paprika picanta/dulce;
- mix de paprika, ceapa galbena si untura;
- alte condimente des folosite: frunze de dafin, chimen, coriandru, scortisoara, usturoi, marar, hrean, maghiran, mustar, vanilie;
- mai putin utilizate: busuioc, arpagic, cuisoare, anason, busuioc, seminte de mac, tarhon, rozmarin.

Ce se mananca in Ungaria la...
- micul dejun:
sandvis cu unt, branza, crema de branza, sunca, pate de ficat, bacon, carnaciori, cabanos. Sau: oua jumari/ fierte, produse de patisserie cu miere/gem, muesli cu fructe. Sunt preferate bauturile fierbinti.
Cand sunt ocazii speciale, cum ar fi o sarbatoare mai importanta, se servesc oua umplute, friptura rece, salate reci, omleta cu somon, clatite, branza picanta, compot, iaurt cu fructe, prajiturele;

- pranz (masa principala): Aperitive calde/reci, supa. Felul principal consta in carne si salate. Aceasta se pregateste din frunze de salata verde cu castraveti, ceapa si rosii. Exemplu de salata ungureasca: cartofi fierti, legume, oua fierte tare, ciuperci cu carne si peste in vinegreta, aspic sau cu maioneza. In Ungaria, clatitele sunt servite ca fel principal, nu ca desert.
- cina (mai putin importanta ca pranzul): destul de asemanatoare cu micul dejun.



Retete de sarbatori
- Craciun: halaszle (supa), bejgli (rulada umpluta cu nuci si seminte de mac), szaloncukor (bomboane de pus in pom);
- Anul Nou: virsli (carnaciori vienezi), supa de linte;
- in prima zi din an: supa de linte, korhelyleves (supa de varza acra – leac impotriva mahmurelii);
- Pasti: Sarga turo (prajitura dulce, facuta din oua).

Bauturi
- vin unguresc (dateaza cel putin din timpul romanilor): Tokaji, Egri Bikaver (vin rosu). Vinurile unguresti au textura usoara;
- bere ungureasca;
- lichior: Unicum, Palinka (populare sunt cele din pere si prune).

Autor:  Alina Tibichi