Site coolinaria.ro

Efectele daunatoare ale consumului de sare. Posibili inlocuitori


Efectele daunatoare ale consumului de sare. Posibili inlocuitori Potrivit unui studiu efectuat de INSERM (Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala din Franta), utilizarea sarii in alimentatie a devenit o chestiune controversata.
Ea este necesara organismului uman, pentru o buna functionare, dar nu in cantitatea pe care ne-o administram (10 gr / zi, adica de doua ori mai mult decat doza recomandata).

Principalul efect negativ al consumului de sare in exces consta in aparitia hipertensiunii (care duce la probleme cardiovasculare si chiar la deces) si a afectiunilor renale, dar are legatura si cu diabetul, cataracta, osteoporoza si cancerul de stomac.
Ca sa nu mai amintim de faptul ca sarea retine apa in exces, provoaca probleme respiratorii si contribuie la ingrasare.

Sarea poate fi inlocuita cu...
- ierburi si condimente. Incearca: usturoi (proaspat zdrobit), cimbru, ceapa, patrunjel, menta, chimen, boia de ardei, curry. Daca dai aroma mancarurilor, aproape ca nu mai simti nevoia de sare;
- ulei din seminte de struguri, ulei de rapita, zeama de lamaie, zeama de grepfrut;
- legume cu aroma puternica (telina, varza etc.). Adauga-le un strop de vin alb (bineinteles, daca iti permite sanatatea).



Evita sosurile: de soia, Worcestershire, de peste, tartar.
Ierburi aromate permise:
- busuioc (cu: carne de vita, peste, carne de vitel, supe, paste, legume);
- frunze de dafin (cu: carne de vita, peste alb, mancaruri cu rosii, supe);
- pudra chilli, coriandru, chimion (cu: mancaruri mexicane, carne de porc, peste, orez);
- marar;
- maghiran (cu: carne de curcan, oua, salata verde);
- salvie (cu: carne de porc / curcan / pui / vitel, ceapa, umpluturi, sos de tomate) etc.



Alte sfaturi
- inainte sa pui sare in mancare sau peste vreun sandvis, gusta. S-ar putea sa aiba deja sare suficienta;
- cand gatesti, pune jumatate din cantitatea de sare recomandata de reteta, iar pentru a echivala cealalta jumatate, adauga arome (ierburi, condimente);
- cand mananci, evita sarea. Pune doar daca este absolut necesar. Sau, decat sa te tenteze, mai bine ia-o de pe masa si pune-o in dulap;
- cand iesi in oras, nu-ti cumpara chipsuri, covrigei, biscuiti sarati, produse fast-food. Toate contin extraordinar de multa sare;

- cand mergi la supermarket, inainte de a pune vreun aliment in cosul de cumparaturi, citeste eticheta si vezi cata sare contine;
- intrucat sarea este si un conservant, incearca sa limitezi consumul de conserve;
- fereste-te de produsele procesate, carne tocata, mezeluri etc. Pazeste-te mai ales de cele despre care se spune ca au putine grasimi;
- ca sa aromezi carnea de pui, foloseste doar zeama de lamaie, oregano si piper;
- chiar si sarea de masa trebuie evitata. La fel si cea aromata. De ce? Pentru ca tot despre sare vorbim.

In concluzie, este bine sa mancam cu mai putina sare.

Autor:  Alina Tibichi