Site coolinaria.ro

Otetul din vin rosu si sanatatea


Otetul din vin rosu si sanatatea Otetul facut din vin rosu e utilizat de foarte mult timp, datorita ideii ca are numeroase beneficii pentru sanatate.

Stiai ca... romanii amestecau otetul de vin rosu cu apa si foloseau mixul pentru adaptarea mai usoara la conditiile meteorologice, dar si pentru a rezista mai mult timp pe campul de lupta?

Unele dintre presupuneri au fost dovedite stiintific. Iata cateva amanunte interesante:

Efecte impotriva diabetului
Conform studiilor, exista o legatura puternica intre otetul din vin rosu si diminuarea indexului glicemic in cazul pacientilor cu diabet de tip 2. In urma unei cercetari efectuate pe un grup de persoane, s-a ajuns la concluzia ca otetul a scazut indexul glicemic cu pana la 20%, cand a fost asociat cu mese bogate in carbohidrati.
Se pare ca otetul poate scadea si nivelul de glucoza cu pana la 6% daca este ingerat inainte de a te bagat in pat, seara.

Efecte impotriva grasimii
Datorita faptului ca are in structura in jur de 5 procente de acid acetic, ajuta la arderea grasimilor.
De asemenea, s-a ajuns si la concluzia ca otetul din vin rosu poate sa activeze genele responsabile cu oxidarea acizilor grasi. Cum? Tot datorita acidului acetic.

Ajuta la absorbtia calciului
Cercetatorii din Japonia considera ca otetul de vin rosu creste rata absorbtiei calciului. Au afirmat acest lucru dupa efectuarea unui experiment pe un grup de animale (le-au administrat o cantitate de 1.6 procente de otet, timp de 32 de zile). In plus, daca pui otet de vin rosu in supa de pui, se pare ca ii mareste nivelul de calciu.



Efecte impotriva colesterolului
Dupa cum bine se stie, colesterolul este un mix de sodiu in exces, din organism, si grasimi saturate. Tocmai pentru a-l evita sau pentru a-i scadea nivelul, e bine sa consumam otet de vin rosu. Din cate s-a dovedit stiintific, acesta diminueaza pofta de sarat, dar si de graismi.

Alte proprietati
Otetul de vin rosu are proprietati antibacteriene tot datorita acidului acetic. Acesta este benefic impotriva multor bacterii. Nu numai ca impiedica dezvoltarea, ci si raspandirea lor.
Sa nu uitam, de asemenea, ca strugurii contin resveratrol, un puternic antioxidant, care poate sa combata obezitatea si afectiunile cardiace.

In afara de acesta, pentru consum este recomandat si otetul din cidru de mere.

Autor:  Alina Tibichi