Site coolinaria.ro

7 retete delicioase de la Soci


7 retete delicioase de la Soci Pentru ca tocmai au inceput Jocurile Olimpice de iarna de la Soci, ne-am gandit sa va propunem astazi 7 retete rusesti delicioase. Spor la gatit!

1. Salata ruseasca
Ingrediente: 2 castraveti medii (taiati rondele), 6-7 ridichi mici (rondele), 2 frunze de ceapa verde, 2 linguri de marar proaspat tocat, piper si sare dupa gust, cca 110 gr smantana.
Mod de preparare
Se amesteca toate ingredientele intr-un bol. Dupa ce s-au omogenizat, se serveste.

2. Cartofi rusesti in lapte batut
Ingrediente: 2 linguri unt nesarat, 1 ceapa medie tocata, jumatate de lingurita de sare grunjoasa, cca 20 cartofi rosii sau roz (cu tot cu coaja), marar proaspat pentru decor, sare de mare, piper negru, cca 450 ml lapte batut rece.
Mod de preparare
Se fierb cartofii la aburi, la foc mic, pana cand se inmoaie, adica in jur de 20-25 de minute. Intre timp, se topeste untul intr-o tigaie medie si se caleste usor ceapa in el, cu sarea grunjoasa. Dupa ce sarea se inmoaie si se rumeneste, se ia de pe foc. Se impart cartofi si ceapa in 4 boluri, se toarna lapte batut in fiecare, apoi se presara piper, sare si marar.

3. Blinii
Ingrediente: 2 linguri zahar, 5 cani de faina de grau, 4 cani de lapte, o cana jumatate de smantana, 200 gr unt, 6 oua, 30 gr drojdie, 1 praf de sare.
Ca sa-ti fie mult mai usor, cand gatesti, foloseste tigaia pentru blinii (mini-clatite).



4. Sharlotka cu mere
Ingrediente: unt sau spray de gatit anti-aderent, 6 mere mari Granny Smith, 3 oua mari, 1 lingurita extract de vanilie, 125 gr faina 550, 200 gr zahar granulat, zahar pudra, scortisoara.
Mod de preparare
Incinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Tapeteaza o forma de copt cu hartie pergament si greseaz-o apoi. Curata merele si marunteste-le. Pune-le direct in tava.
Bate ouale cu zaharul pana se ingroasa. Adauga vanilia, apoi faina, treptat. Rezulta un aluat foarte gros. Pune-l peste mere, in tava. Uniformizeaza cu ajutorul unei spatule. Da la cuptor pentru 50-60 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.
Cand e gata, scoate-o, las-o la racit vreo 10 minute, pe un gratar, apoi intoarce-o pe o farfurie si indeparteaza hartia pergament. Presara scortisoara si zahar pudra si serveste ori calda, ori rece.

5. Salata Olivier
Ingrediente: 1 castravete (curatat si taiat cubulete), sare, 225 g morcovi (taiati cubulete), 340 g cartofi curatati si taiati cubulete, 240 g sfecla (taiata cubulete), 340 g piept de pui fiert (taiat cubulete), 225 g sunca (taiata cubulete), 2 cepe mici (tocate), 240 ml maioneza, 240 smantana, 1 lingurita marar (tocat marunt), 1 lingura patrunjel (tocat marunt), 4 oua (fierte tari, taiate in sferturi).



6. Sbiten (bautura ruseasca, servita calda, de obicei fara alcool. Uneori i se adauga putina votca, bourbon sau coniac)
Ingrediente: putina sare, 1 lingura de cuisoare, 1 lingura condimente allspice, 3 betisoare de scortisoara, cca 1,5 litri apa, cca 150 gr miere de albine, cca 340 gr gem de coacaze sau de afine
Mod de preparare
Se amesteca toate ingredientele intr-un vas mare, la foc potrivit. Cand incepe sa fiarba, se da focul la mic, se acopera si se tine asa in jur de 30 de minute. Inainte de servire se strecoara. Aceasta bautura se serveste calda.

7. Selyodka Pod Shuboy (Salata de herring in straturi)
Ingrediente: jumatate de ceapa galbena mica (tocata), 3 fileuri de herring sarat (taiat mai mare), piper si sare dupa gust, 3 cartofi fierti, 2 cartofi fierti, 6 oua fierte tari si separate, 1/2 mar Granny Smith (curatat si dat pe razatoare), 2 sfecle rosii curatate si razuite, morcov pentru decor, marar proaspat tocat, cca 230 gr maioneza, cca 230 gr smantana
Mod de preparare
Pregateste dressing din smantana, sare, piper si maioneza. Lasa deoparte. Pune herringul intr-un vas oval, acopera-l cu o treime din dressing. Presara ceapa tocata, apoi pune peste el cartofii razuiti, morcovul si restul de dressing.
Amesteca jumatate din albusuri si jumatate din galbenusuri (razuite) si pune peste dressing. Acopera cu marul razuit, apoi cu sfecla rosie. Presara restul de dressing (daca mai ai) peste sfecla. Creeaza cate 3 randuri cu restul de galbenus si albus razuit. Intre ele pune marar.
Pregateste o floare mica din morcov si aseaz-o in mijloc (este ideala o decoratiune din legume).

Autor:  Alina Tibichi