Site coolinaria.ro

Curmalele si sanatatea


Curmalele si sanatatea Curmalele sunt bune nu numai pentru a ne indulci, ci si pentru alinarea simptomelor constipatiei, pentru tratarea anemiei, a disfunctiilor sexuale, a cancerului abdominal etc.

Conform unor nutritionisti, pentru un regim alimentar sanatos, este suficient sa mancam o curmala zilnic. Pot fi consumate simple sau cu lapte, iaurt, unt, paine etc.

Musulmanii le servesc la micul dejun pentru a nu exagera cu mancatul la incheierea postului.

Curmalele sunt o sursa de: fibre, minerale (fier, potasiu, calciu, mangan, cupru, magneziu), vitamine (A, K).

Important!
- imbunatatesc starea generala in doar 30 de minute dupa ce le-ai mancat;
- sunt recomandate 20-35 gr de fibre zilnic. Daca nu ai alta sursa de fibre la dispozitie, curmalele sunt ideale.

Beneficii pentru sanatate
Trateaza constipatia.
Adesea se spune ca aceste fructe sunt un aliment laxativ. Ca sa aiba acest efect, trebuie puse peste noapte la hidratat. Intotdeauna functioneaza datorita faptului ca au fibre.
Trateaza diareea.
Intaresc sistemul osos. Intrucat au un continut considerabil de minerale, sunt benefice mai ales pentru persoanele in varsta.
Sunt eficiente cand e vorba de probleme intestinale. Nu doar ca elimina din organism ce e nociv, dar ajuta si la dezvoltarea bacteriilor "bune".
Trateaza anemia tocmai pentru ca au si minerale, si vitamine.



Alina simptomele alergiilor. Sulfura organica din curmale reduce aparitia alergiilor de sezon.
Te ajuta sa te ingrasi. Intrucat au proteine, zaharuri si vitamine esentiale, favorizeaza luarea in greutate. Un kilogram de curmale inseamna in jur de 3.000 de calorii. Bineinteles, nu trebuie sa mananci doar asa ceva intr-o zi.
Sursa de energie. In multe zone de pe glob, curmalele sunt o gustare potrivita dupa-amiaza, cand apare starea de letargie.

Protejeaza sistemul nervos. Acest lucru i se datoreaza, in primul rand, potasiului. Pe masura ce inaintam in varsta, sistemul nervos incepe sa cedeze. Apar surmenajul, starile de nervozitate accentuate, apatia. Toate acestea sunt vizibil reduse daca mancam curmale. Tot datorita potasiului este stimulata si activitatea cerebrala.
Sunt benefice pentru sistemul cardiac mai ales cand sunt puse la inmuiat peste noapte. Se stie sigur ca reduc inclusiv riscul aparitiei atacului de inima. Ba mai mult, scad nivelul colesterolului "rau".

Sunt un afrodisiac natural. Pune-le la inmuiat in lapte de capra, iar a doua zi amesteca totul cu miere de albine si nucsoara pudra. Vei obtine un tonifiant natural, eficient pentru imbunatatirea vietii sexuale.
Sunt un remediu pentru intoxicatia cu alcool.
Sa nu uitam: curmalele ne ajuta sa ramanem tineri!

Autor:  Alina Tibichi