Site coolinaria.ro

Arpagicul verde in bucatarie


Arpagicul verde in bucatarie Arpagicul verde, cunoscut si ca ceapa de tuns sau cepsoara da un gust de prospetime mancarurilor, motiv pentru care este des folosit in retete, mai ales in cele frantuzesti.

Selectie si depozitare
- fata de ceapa, bulbul care se formeaza in pamant este mai mic;
- ca sa-l depozitezi pe iarna, nu trebuie sa-l usuci, pentru ca isi pierde rapid din gust. Cel mai bine este sa-l pui in congelator, intr-o punga;
- cumpara un manunchi verde uniform si ferm;
- evita planta cu pete sau zgarieturi;
- pune arpagicul intr-o punga, fara sa-l speli, apoi baga-l in frigider, in partea mai calda, cum ar fi in compartimentele din usa. Pus asa cum trebuie, rezista cam o saptamana, iar in congelator, mai multe luni.

Sfaturi pentru gatit
- toata planta se poate consuma, de la bulb pana la floare;
- ca sa-si pastreze culoarea, nu se recomanda gatirea. Daca, insa, e neaparata nevoie, arpagicul verde trebuie pus la final, inainte de servire;
- face "pereche buna" cu patrunjelul, tarhonul si asmatuiul (fines herbes in bucataria frantuzeasca);
- ca sa-l tai repede, foloseste un foarfece cu 5 lame;
- este preferat in multe retete intrucat are un gust mai putin intepator decat ceapa.

Idei de gatit cu arpagic verde
- pune arpagic verde tocat in aluatul pentru paine;
- amesteca-l tocat cu cartofi copti, adauga unt si smantana si piseaza;
- prajeste cartofii si presara arpagicul inainte de servire;
- strecoara niste fire de arpagic in omleta sau in oua jumari;
- sos pentru chipsuri, pregatit din: arpagic verde, maioneza, iaurt, smantana, branza;
- dressing cremos (arpagic, branza cheddar, branza feta, branza cu mucegai);
- supa minestrone, supa de fasole etc.



Reteta de arpagic verde la tigaie
Ingrediente: 2 manunchiuri arpagic verde, 2 linguri sos de soia, 2 linguri supa de pui sau apa, 1/2 lingurita zahar, 2 linguri unt de arahide sau ulei vegetal, 1 lingurita amidon de porumb amestecat cu 4 linguri de apa
Mod de preparare
Spala manunchiurile de arpagic si scurge-le, apoi taie-le. Amesteca zaharul cu sosul de soia si cu apa / supa de pui. Lasa deoparte.
Incinge o tigaie wok si pune uleiul / untul. Cand ajunge la o temperatura inalta, adauga arpagicul. Prajeste cam un minut, dupa care da-l pe marginea tigaii, iar in mijloc pune sosul. Adauga amidonul si amesteca pentru a se ingrosa. Cand sosul incepe sa fiarba, opreste focul. Serveste imediat.

Autor:  Alina Tibichi