Site coolinaria.ro

13 lucruri ciudate despre mancare


13 lucruri ciudate despre mancare Daca am sti cu adevarat absolut tot ce contin alimentele consumate, cred ca nu am mai cumpara nimic.
Ni se pare firesc ca iaurtul cu capsuni sa fie rosu, ca somonul sa fie roz ori ca jeleul sa fie... jeleu. De prea putine ori ne intrebam cum este posibil asa ceva.
Iata raspunsurile la intrebarile pe care ar trebui sa ni le punem:

1. Parmigiano Reggiano nu este un aliment vegetarian, ca multe alte tipuri de branza, de altfel. De ce? Pentru ca unele sortimente sunt facute cu cheag, o enzima ce provine din stomacul vitelor, caprelor etc. Alte tipuri de branza care nu sunt vegetariene: Gruyere, Emmenthaler, Gorgonzola, Camembert etc.

2. Aroma esentei de vanilie e data de vanilina, insa doar o cantitate mica din aceasta este extrasa din resturi lemnoase. Majoritatea provine din guaiacol, un produs petrochimic (folosit pentru masini).
3. Pizza hawaiiana a fost inventata de un... canadian, in 1962.

4. Gustarile NU contin vitamine. Pe multe ambalaje de chipsuri sau dulciuri scrie ca ofera un anumit procent din doza zilnica recomandata de vitamine sau proteine, sa spunem. Gresesti daca intr-adevar crezi. Spre exemplu, in SUA exista chipsuri despre care se spune ca au spanac. Nu este asa. Culoarea lor stralucitoare este data de pudra de spanac, de fapt, iar aceasta nu contine nici un fel de nutrient.

5. Migdalele provin din familia piersicilor. Arborele in care cresc ele face parte din aceeasi familie cu prunul, ciresul si piersicul.
6. Inghetata contine propylene glycol (antigel), adica o substanta folosita pentru prevenirea inghetarii apei in radiatorul masinii. Substanta este extrem de periculoasa intrucat afecteaza sistemul nervos central, inima, ficatul si rinichii. Pus in inghetata, previne intarirea acesteia.



7. Cartofii frantuzesti nu sunt chiar frantuzesti. Se pare ca atat belgienii, cat si francezii isi revendica reteta. Unii banuiesc ca numele de French fries a fost dat de soldatii americani din Primul Razboi Mondial, carora le-a placut asa de mult mancarea aceasta, incat au preluat reteta originala (pommes frites) si i-au tradus denumirea.

8. Ca sa aiba aroma de fructe, in guma de mestecat se pune ceara carnauba. Aceasta mai e folosita pentru a da luciu masinilor dupa ce sunt spalate. Ea provine din frunzele palmierului Carnauba, originar din Brazilia. O gasim pana si in invelisul pastilelor, tocmai pentru a fi inghitite mai usor.

9. Numarul boabelor de porumb de pe un stiulete este intotdeauna par. De ce? Pentru ca ele se dezvolta din flori polenizate care cresc in pereche.
10. Gelatina e facuta din piele de porc si cornute. Noi o folosim pentru prepararea mai multor deserturi, dar putini stiu ca e obtinuta din colagenul secretat de pielea si oasele animalelor sanatoase. Gustul original nu se simte intrucat colagenul este procesat.



11. Logo-urile fast-food-urilor iti pot afecta comportamentul. Conform unor studii, ele "alimenteaza" starea de nervozitate a fiecaruia si ne impiedica sa savuram mancarea.
12. Majoritatea somonului pe care il cumperi este colorat artificial. Somonul salbatic intr-adevar e roz, datorita faptului ca mananca krill (crustacee mici oceanice). Cel din crescatorii, in schimb, e gri natural, dar ca sa fie vandut mai usor, e colorat.

13. Iaurtul cu arome de fructe este colorat, cel mai probabil, cu carmin, iar acesta e obtinut din corpul unor insecte din Mexic ori America de Sud. De altfel, carminul e folosite de sute de ani pentru colorarea materialelor textile si in cosmetica.

Autor:  Alina Tibichi