Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cele mai cunoscute sosuri


Sfaturi pentru gatit cele mai cunoscute sosuri Pregatirea unor sosuri poate fi usor riscanta atunci cand nu ai experienta sau crezi ca nu e cine stie ce lucru. Doar amesteci niste ingrediente pe foc si gata! Ei bine, nu chiar!
Trebuie sa stii cateva trucuri pentru ca mancarea sa fie si mai gustoasa. Iata niste sfaturi pentru gatit cele mai cunoscute sosuri:

1. Sos cu vin rosu
Pune carnea de pui sau de peste gatita intr-o tigaie, la foc mic. Dupa ce s-a incalzit, adauga putin vin rosu si amesteca (trebuie sa se ingroase). Incorporeaza cateva cuburi de unt, potriveste de piper si sare, adauga zeama de lamaie si trece totul printr-o sita mai apoi. Daca vrei, la fructe de mare foloseste vin alb si sofran, iar la carne vin rosu si putin otet balsamic.

2. Sos de ciuperci
Se serveste cu friptura sau piure.
Soteaza ceapa tocata intr-o lingura de unt, apoi adauga usturoi zdrobit si 200 gr de ciuperci tocate marunt. Cand s-au inmuiat, pune cca 100 ml vin alb sec, iar cand incepe sa fiarba, redu focul la mic. Dupa 3-4 minute incorporeaza 300 gr smantana, lasa sa inceapa sa fiarba iarasi, dupa care micsoreaza intensitatea focului. E gata dupa 10 minute. Potriveste de piper si sare.

Reteta de sos de ciuperci cu ceapa
Ingrediente:
2 cepe tocate fin, 4 catei de usturoi tocati fin, 2 linguri ulei de masline, 500 ml supa de vita, 2 linguri faina 550 sau de porumb, piper, sare.
Mod de preparare: Soteaza ceapa si piperul, apoi adauga faina. Amesteca cu putere si pune treptat supa de vita. Lasa sa fiarba la foc mic. Dupa 10 minute da totul prin blender. Pune inapoi pe foc si incalzeste pana incepe sa fiarba la foc mic. Potriveste de piper si sare si indeparteaza de foc. Serveste.



3. Sos Bechamel
E un sos alb clasic, facut din faina, lapte si unt. Bine de stiut:
- la cca 230 ml lapte se pun 1 lingura de faina si una de unt;
- incalzeste laptele inainte ca sa omogenizeze cu faina, ca sa nu se formeze cocoloase;
- pentru aroma, incalzeste laptele cu condimente, ceapa si ierburi aromatice, iar inainte de a-l amesteca cu faina si untul, strecoara-l;
- laptele se pune treptat, pentru a nu se forma cocoloase.

4. Sos Satay
Sfaturi de la gospodine:
- se serveste cu mancaruri indoneziene, malaeziene si thai;
- se potriveste cu carne la gratar si legume fierte;
Ca sa aiba acel gust autentic, gateste usor cca 100 gr unt de arahide cu 165 ml lapte cocos fara apa, 1 lingura de zeama de lime si 2 linguri de sos de soia dulce, timp de 5 minute. Adauga apoi ardei iute tocat fine si serveste. Pentru un gust si mai bun, adauga arpagic, ghimbir si iarba de India.

5. Sos de piper
Alege piper negru sau verde. Bine de stiut:
- daca vrei sos simplu, omogenizeaza cateva lingurite de piper negru proaspat macinat cu sos de vin;
- pentru un sos cremos, urmeaza pasii pe care ii faci pentru sosul ciuperci, dar fara sa pui ciupercile, ci putin piper verde.



6. Sos de friptura
Inlatura excesul de grasime din tava, dar lasa sucul. Incalzeste-l la foc mediu, apoi pune 1 lingura jumatate de faina si amesteca cu lingura de lemn, cam 2 minute, pana incep sa se formeze bule. Adauga cca 110 ml de vin si continua sa amesteci. Lasa sa inceapa sa fiarba. Adauga in jur de 450 ml de supa si fierbe 5 minute sau pana cand se ingroasa. Strecoara printr-o sita fina si serveste.

7. Sos de tomate
Sfaturi:
- alege rosii care nu sunt foarte zemoase;
Ca sa aiba gust mai dulce, mai natural, gateste sosul la foc mic, cat mai mult timp posibil;
- daca pui o lingura de sos in farfurie si se observa foarte putina apa cum iese din el, inseamna ca e gata;
- paseaza rosiile printr-o sita mai mare, ca sa inlaturi pielita si semintele.

8. Sos salsa mexican
Sfaturi de la gospodine:
- ca sa nu pierzi timp tocand ingredientele, pune-le in tocatorul electric sau in robot, dar nu prea mult, ca sa nu se transforme in piure;
- daca sosul e prea acid, adauga putina zahar;
- pentru prospetime pune zeama de lime si coriandru proaspat;
- poti pregati sos salsa si cu: mango, ananas, ceapa de primavara.

Autor:  Alina Tibichi