Site coolinaria.ro

5 retete pentru micul dejun si brunch


5 retete pentru micul dejun si brunch Cand ajungem seara acasa, de la serviciu, suntem mult prea obositi ca sa ne mai pregatim si cina, si micul dejun pentru urmatoarea zi, iar dimineata nu prea are nimeni nici timp, nici chef sa stea in bucatarie.

Tocmai de aceea ne trebuie retete usor de preparat, gustoase si cu ingrediente care, in mod normal, nu ne lipsesc din bucatarie.

Uite ce idei de mic dejun sau brunch iti propunem noi:

1. French toast
Ingrediente:
5 oua, 3 linguri smantana semi-degresata, 1 lingurita sare, 2 lingurite piper negru, o lingura jumatate de ceapa verde (tocata marunt), 1 lingura jumatate de coriandru (tocat fin), ulei vegetal, unt, 8 felii de paine. Optional: sos
Mod de preparare
Bate ouale cu smantana, ceapa, coriandrul, piperul si sarea. Incinge uleiul, apoi cufunda cate o felie de paine in mixul cu ou si pune la prajit. Dupa 2-3 minute e gata. Daca doresti, poti servi painea cu ketchup.



2. Chiftelute din cartofi si parmezan
Ingrediente:
3 cartofi mari rosii, 2 catei de usturoi copt, cca 200 gr parmezan ras, putina sare de mare, ulei de masline
Mod de preparare
Amesteca toate ingredientele, cu exceptia cartofilor si a uleiului. Incinge cuptorul la 200 de grade Celsius si pune cartofii pe gratar. Ca sa-i racesti repede dupa aceea, cufunda-i in apa rece ca gheata, apoi curata-i, da-i pe razatoare si amesteca-i cu mixul pregatit anterior.
Tapeteaza cu hartie pergament o tava de copt, greseaz-o cu putin ulei si pune in ea chiftelutele modelate din compozitie. Baga in cuptorul incins la 210 grade Celsius, pentru 35-40 de minute. Dupa 20 de minute invarte chiftelutele pe partea cealalta. Le poti servi cu ketchup.

3. Budinca de paine
Ingrediente:
cca 600 gr paine maruntita, 4 oua mari, 1 galbenus, cca 200 gr smantana, cca 100 ml lapte integral, 2 salote tocate, piper, 1 lingurita cimbru proaspat, 4 ciuperci Crimini feliate, cca 200 prosciutto maruntit, cca 200 gr branza de capra, cca 50 gr parmezan sau branza Gruyere
Mod de preparare
Prajeste painea vreo 10 minute in cuptorul incins la 175 de grade Celsius, dupa care scoate-o. Amesteca laptele cu ouale si smantana. Pune intr-o tava painea amestecata cu salote, cimbru, piper si prosciutto intr-o tava. Adauga branza de capra, apoi toarna mixul cu ou. Daca doresti, pentru decor presara parmezan ras ori branza Gruyere. Coace vreo 40 de minute.



4. Gofre cu cartofi
Ingrediente:
6 linguri unt nesarat si topit, 1 lingurita bicarbonat de sodiu, 1 lingurita sare, 1 lingurita coaja de portocala rasa, 1/2 lingurita ghimbir, 4 oua mari batute, 2 linguri zahar brun, 2 linguri si un sfert de praf de copt, cca 400 ml lapte de cocos, cca 500 gr faina, cca 300 gr piure de cartofi dulci sau de dovlecel
Mod de preparare
Incinge forma de gofre. Amesteca praful de copt cu faina, bicarbonatul, ghimbirul, sarea, zaharul si coaja de portocala. In alt bol mixeaza ouale cu untul topit, piureul dulce si laptele de cocos, apoi pune in el ingredientele uscate si omogenizeaza. Trebuie sa rezulte o compozitie pufoasa.
Coace gofrele conform instructiunilor de pe cutia formei. Mentine-le pe cat posibil calde apoi. Le poti servi cu sirop de artar si nuci pecan, avocado, spanac etc.

5. Oua cu branza, salsa si tortilla
Ingrediente:
10 oua, 2 linguri lapte sau apa, o lingura jumatate unt nesarat, 1 lingurita sare kosher, cca 200 gr branza Monterey Jack, 1/4 lingurita piper negru proaspat macinat, salsa, chipsuri tortilla
Mod de preparare
Incinge o tigaie non-aderenta. Bate ouale cu laptele, sarea si piperul. Toarna compozitia in tigaie. Dupa 4-5 minute, cand omleta este aproape gata, adauga branza. La final pune omleta pe o farfurie, adauga salsa si chipsurile si impacheteaz-o. Este ideala, de asemenea, si pentru pachetul cu mancare luat la serviciu.

Autor:  Alina Tibichi