Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut ceaiul perfect


Sfaturi pentru facut ceaiul perfect Cat de greu e sa faci o ceasca de ceai? Pui apa, pui plicul, amesteci, scoti plicul si gata! Cu siguranta, cu totii spunem asta!
Sa stii, insa, ca exista mici secrete pentru ca ceaiul tau sa fie cu adevarat bun. Tine cont de ele data viitoare cand vrei le pregatesti musafirilor ceva in stil englezesc:

1. Nu te indeparta de fierbator cat se incalzeste apa
Da, ai putea sa faci si alte treburi prin bucatarie cat timp lichidul se infierbanta, dar se presupune ca vrei sa pregatesti un ceai 100% englezesc, nu? Ei, pentru asa ceva trebuie sa stai langa fierbator.
De ce? Pentru ca trebuie sa astepti cam 6 secunde dupa acel zgomot care iti spune ca apa s-a infierbantat, iar apoi sa torni lichidul in ceainic. Ideea este sa lasi apa sa se limpezeasca putin.

2. Nu pune ceaiul la infuzat mai putin de 3 minute
Daca folosesti frunze pentru ceai, pune-le in sita ceainicului. In cazul in care ai ceai la plic, nu amesteca in apa. Doar pune plicul, asteapta 3-4 minute, apoi scoate-l. Britanicii considera drept ofensa ideea de a agita apa in care ai pus plicul.
Apropo de plicuri: daca ai mai multe prin casa, pune-le pe toate intr-o cutie rotunda pentru ceai. Nu numai ca infrumuseteaza raftul sau masa, avand 6 compartimente transparenta, dar vei gasi plicurile si mai usor.



3. Nu turna ceaiul in cana cu tot cu plic
Cel mai adesea ne amuzam atunci cand vrem sa cufundam plicul inapoi, dar nu e politicos mai ales cand incercam sa bem.

4. Nu folosi produse care nu sunt naturale
Spre exemplu, exista pe piata inlocuitori ai laptelui. NU le cumpara! Se presupune ca pregatesti un ceai in stil englezesc, deci respecta traditia. Mai mult, nu ai voie sa cumperi lapte semi-degresat ori degresat. Pune DOAR lapte cu un procentaj mai mare de grasimi.

5. Niciodata nu turna prima data laptele in cana
De ce? Pentru ca ceaiul nu avea culoarea care trebuie. Cel mai bine este sa pui intai ceaiul, apoi laptele.



6. Nu amesteca niciodata cu lingurita de zahar in ceai
Cu alte cuvinte, lingura cu care pui zahar trebuie folosita numai pentru adaugat indulcitor, nu si pentru omogenizat in cana.

7. Nu incalzi niciodata ceaiul in cuptorul cu microunde
S-a intamplat sa uiti de ceai ori sa ai treaba si sa nu-l bei cat e fierbinte. Englezii nu-l pun la incalzit in cuptor, deci trebuie sa-ti pregatesti alta ceasca.

Pentru un ceai super-bun, este bine sa ai in bucatarie si:
- cutie pentru ceai din bambus. Datorita celor 2 magneti cu care e prevazut capacul, cutia se inchide etans;
- forma din silicon pentru 12 bomboane – set de ceai. Cu ajutorul acesteia poti pregati mici delicii pentru servit impreuna cu ceaiul, cum ar fi ciocolata;
- Cartea "Cafe tres gourmand". In paginile ei vei gasi o multime de retete delicioase de fursecuri, numai bune de gustat alaturi de un ceai fierbinte, pregatit in stil englezesc.

Autor:  Alina Tibichi