Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut sos pesto


Sfaturi pentru facut sos pesto Pentru pieptul de pui sau pestele la gratar intotdeauna e perfect un sos pesto.
Nu-i nimic daca nu-l ai in frigider. Ti-l poti pregati rapid.

Despre semintele de pin
- semintele de pin lunguiete si subtiri au aroma discreta si textura cremoasa;
- semintele de pin mai pline (originare din Asia) au aroma mai puternica, motiv pentru care trebuie sa ai grija atunci cand le folosesti pentru pesto;
- intotdeauna pastreaza semintele de pin in frigider (sau chiar in congelator), pentru ca rancezesc rapid.

Sfaturi de la gospodine
- evita sa dai ingredientele prin blender, pentru ca se vor omogeniza prea tare;
- ca sa aiba textura grunjoasa, ingredientele trebuie tocate manual;
- pune o lingurita de stevia in sos. Va fi si mai gustos.

Depozitare
- pune sosul intr-un borcan sterilizat si acopera-l cu un strat de ulei de masline, apoi infileteaza capacul si baga-l in frigider. Trebuie consumat cam intr-o saptamana;
- daca vrei sa pui sosul in congelator, nu-l amesteca cu parmeza. Ca sa inghete, pune-l in forma de gheata. Rezista cam 3 luni.

Servire cu sos pesto
- pune o lingura de sos in supa minestrone, ca sa-i dea repede aroma;
- intinde sos pesto pe bruschete si presara putina branza ricotta;
- serveste cu sos pesto un piept de pui sau o bucatica de peste alb;
- pune cateva lingurite de pesto in apa in care fierb midiile;
- amesteca sosul pesto cu mascarpone sau foloseste-l drept garnitura pentru legumele de primavara;
- e perfect cu rosii, prosciutto, mozzarella;
- amesteca-l cu piure de cartofi.



Reteta de pesto poate fi folosita drept baza pentru:
- salsa cu nuci. Inlocuieste semintele de pin cu nuci si busuiocul cu patrunjel. La final pune parmezan si smantana;
- salsa verde (de servit pestele si carnea la gratar). Omite parmezanul si pune 2 lingurite de capere, 2 buc. ansoa tocate, zeama de la o lamaie si o mana de frunze de patrunjel tocate;
- salsa Agrodolce. Omite parmezanul si pune o lingurita de miere, una de otet de vin alb si una de stafide. E perfect pentru peste la gratar (mai ales ton si sardine).

Reteta de sos pesto
Ingrediente:
2 manunchiuri de frunze de busuioc, cca 100 gr seminte pin, 1-2 catei de usturoi, 1/4 lingurita sare, cca 100 gr ulei de masline extravirgin, cca 100 gr parmezan ras
Mod de preparare
Toaca marunt ingredientele, apoi amesteca-le intr-un bol si potriveste de sare.

Autor:  Alina Tibichi